АКТУАЛЬНО

На Прикарпатті відкрили виставку унікальних плащаниць

Середа, 01 березня 2017, 14:58
У місті Галич в Івано-Франківській області 28 лютого, у другий день Великого посту, відбулося відкриття виставки унікальних плащаниць «Давня галицька плащаниця».

Як повідомили Департаменту інформації у прес-службі Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ, упродовж цілого місяця співробітники науково-освітнього відділу Національного заповідника «Давній Галич» працювали над вивченням та збором давніх сакральних речей у галицьких храмах.

Результатом експедиції, з благословення владики Володимира (Війтишина), Архиєпископа і Митрополита Івано-Франківського УГКЦ, відбулася організація виставки «Давня галицька плащаниця», яка знайшла місце в експозиції Картинної галереї Національного заповідника «Давній Галич».

У час Великого посту галичани і гості міста матимуть можливість ближче ознайомитися з матеріалами експедиції, які представлені у витворах галицьких ремісників-малярів, насамперед це дев’ятнадцять унікальних плащаниць, що датуються кінцем XVIIІ – першою половиною ХХ століть.

Серед збірки переважають три основні типи іконографії ремісничого виконання від манери примітивізму до академізму, українського бароко чи декоративного розпису.

Виставка працюватиме до 4 квітня 2017 року, щодня з 9.00 до 17.00 за адресою: Івано-Франківська область, місто Галич, вулиця І.Франка, 3.

Додаток:

Плащаниця – окремий тип богослужбової тканини, відома у Церквах східного обряду з XIV ст. Вона належить до так званих рухомих богослужбових тканин, що використовуються у процесії, в обряді від Великої п’ятниці до Великодня.

На плащаниці відтворено образ тіла Христового, після зняття з хреста. Таким чином, плащаниця символізує не тільки полотно, в яке Йосиф Ариматейський загорнув тіло Христа, а й самого Господа. До Воскресіння плащаниця має символічне значення мертвого тіла Христового, а після Воскресіння – образу Спаса, який перебував ще 40 днів на землі до Вознесіння.

Обряд поклоніння плащаниці, який відбувається у Велику п’ятницю і суботу відтворює історичну подію та символізує вшанування тіла Христового, тобто похорон Спасителя. Вірні біля плащаниці пригадують постаті святих жінок, св. Івана Богослова, Йосифа з Ариматеї та Никодима, які прийшли покласти до гробу тіло Христа.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next