АКТУАЛЬНО

На Провідну неділю владика Йосафат (Мощич) відправив панахиду на Руському цвинтарі у Чернівцях

Середа, 18 квітня 2018, 07:36
У першу неділю після Пасхи єпископ Йосафат (Мощич) відвідав могили душпастирів, які служили на Буковині. Одразу після Божественної Літургії в катедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці єпарх Чернівецький у супроводі адміністратора катедри отця Валерія Сиротюка прибув на Руське кладовище Чернівців – історико-культурний заповідник міста.

Християнський цвинтар разом із іудейським утворюють тут один великий пам`ятник історії міста. Площа Християнського некрополя складає понад 20 гектарів. Чимало пам'ятників та родинних гробниць є пам'ятками монументального мистецтва і становлять культурну цінність.

Зокрема, це гробниця родини Кохановських, де похований багаторічний бургомістр Чернівців Антон Кохановський, почесний громадянин міста, надгробок на могилі Лазаря Михайловича, вірного УГКЦ, мецената, який виділив кошти на пам`ятник «Пієта» на Центральній площі міста та заповів стипендії для талановитих гімназистів. Тут і гробівці відомого лікаря Залозецького, могила Ольги Кобилянської та Юрія Федьковича, Сидора Воробкевича. Історичну і духовну цінність некрополя складає і каплиця Буковинських православних митрополитів.

На центральній алеї кладовища – каплиця УГКЦ, в якій поховані вірні з родини жертводавців Самборських. У цій каплиці архиєрей відслужив панахиду за всіх похованих на цьому цвинтарі, а опісля окропив свяченою водою родинну могилу отців Келистина Костецького, Теодора Максимовича, Юліана Сембратовича, Юрія Малимуки, Олександра Кадайського. Також владика Йосафат помолився біля могили Гузарів – доктора Володимира Гузара та Ольги Гузар – відомої громадської діячки Буковини кінця ХІХ ст. – родичів, святої пам’яті блаженнішого Любомира Гузара. Наприкінці молитви владика Йосафат подякував та благословив пані Ніну Бурштинську, котра впродовж багатьох років доглядає могили священиків.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.ugcc.cv.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next