АКТУАЛЬНО

На Соборі Трірської дієцезії у Німеччині представники УГКЦ поділилися досвідом впровадження стратегії розвитку УГКЦ 2020

Вівторок, 03 травня 2016, 22:47
28 квітня - 1 травня у німецькому місті Трір відбулося сьоме і останнє зібрання Собору Трірської римо-католицької дієцезії, на яке було запрошено і представників Української Греко-Католицької Церкви. Для обміну досвідом та на прохання Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава до Німеччини було делеговано Генерального вікарія для католиків візантійського обряду в Австрії отця Юрія Коласу. Ще одним гостем собору став священик Іван Сохан, економ Київської архиєпархії УГКЦ.

Започаткований в січні 2013 року єпархіальний Собор Тріра цими квітневими днями зібрався на своє останнє пленарне засідання. Усі ці зібрання об’єднані однією метою: за допомогою дискусій серед вірян і духовенства виробити основну стратегію єпархіального життя та служіння в майбутньому, а також збагнути, наскільки Церква сьогодні може бути близькою з вірними і як може допомогти їм у пізнанні Бога. 

У цьогорічному завершальному Соборі до роботи долучилося 237 делегатів, яким для ознайомлення редакційна комісія Собору представила остаточну версію напрацьованого за останні роки документа під назвою "Heraus gerufen – Schritte in die Zukunft wagen" (Поклик іти назовні – відважно крокуючи в майбутнє). Саме ця 40-сторінкова праця дуже жваво обговорювалася протягом наступних трьох днів, після чого була успішно ухвалена 212 голосами з 231.

Крім дискусій, на пленарних засіданнях гості мали можливість виступити та поділитися стратегіями розвитку своїх Церков.

Представник УГКЦ отець Юрій Коласа розпочав свою доповідь з подяки від імені Глави УГКЦ за запрошення до Тріра. «Блаженніший Святослав бачить у цьому запрошенні можливість обміну дарами між нашими Церквами і попросив мене представити вам процес оновлення Української Ггреко-Католицької Церкви, який розпочався ще у 2011 році. Вихідною точкою цих змін став лист Блаженнішого Святослава до всіх вірних УГКЦ під назвою "Жива парафія - місце зустрічі з живим Христом"», – розповів священнослужитель.

Далі він ознайомив делегатів зі Стратегією розвитку УГКЦ до 2020 року "Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом", яка за рішенням Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви реалізується сьогодні на п’яти континентах світу. «Після тривалих дискусій Синод УГКЦ вирішив розпочати процес оновлення Української Греко-Католицької Церкви з оживлення парафіяльного життя в нашій Церкві», – продовжив о. Юрій. Також доповідач звернувся до присутніх з проханням пошуку шляхів оживлення парафій та громад Трірської римо-католицької дієцезії: «Зміни перспективи за пропозиціями делегатів собору, а саме: 1) спрямованість до особи; 2) перед тим як визначати завдання, звернути увагу на наявні харизми; 3) об’єднання парафій та громад у ширші спільноти на принципі співпраці; 4) синодальний устрій життя єпархії є дуже важливими для оновлення життя Церкви. Звісно, не менш значимим є пошук шляхів оновлення вже існуючих парафій та громад. Можливо, це стане ще одним пунктом, над яким роздумуватимуть делегати собору. Актуальним у цьому напрямку є таке питання: що ми можемо зробити для того, щоб наші парафії стали місцем, де кожна людина може зустріти живого Христа, пізнати Його та з’єднати своє життя з Ним?»

Наприкінці отець Коласа процитував слова Папи Венедикта XVI, які він виголосив під час генеральної аудієнції 22 березня 2006 року: «Євангелізація передусім є свідченням віри та нашого особистого переживання зустрічі з Богом. Апостоли були послані не проповідувати певні ідеї, а свідчити про особу воскреслого Христа, з яким вони мали особистий стосунок та єднання. Апостоли є посланниками, проте насамперед вони є "експертами" особи Ісуса».

 

Ольга Білоголова
Fotografennachweis: Bistum Trier

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next