АКТУАЛЬНО

На Сокальщині проведено міжнародну зустріч із питань охорони природного довкілля

Понеділок, 14 вересня 2015, 12:35
12 вересня в мисливському господарстві поблизу села Угринів Сокальського району відбулася міжнародна українсько-польська зустріч із питань збереження та охорони природного довкілля.

Українську Греко-Католицьку Церкву представляли: єпископ Михайло Колтун, відповідальний від Синоду Єпископів УГКЦ за охорону природного довкілля, о. Ярослав Кащук, адміністратор Катедрального храму Сокальсько-Жовківської єпархії, о. Ярослав Валюх, єпархіальний капелан мисливців, та о. Роман Ткачик, настоятель парафії села Угринів.

Після спільної молитви архиєрей звернувся до природоохоронців, працівників лісових господарств, мисливств і представників місцевого самоврядування: «Ми маємо сприймати цей світ, як дар Божий, щоби в ньому служити, наповняти його, щоб він зростав, щоб давав життя. Ми сьогодні зібралися, щоби відкрити наше завдання, яке Бог нам довірив, щоби в цьому світі послужити найменшим. Ми люди можливо звужуємо світ до наших вимірів, аби було з чого жити, але Бог подбав, щоби світ мав життя, щоби світ розвивався і це довірив людині, щоби вона могла совісно тим управляти».

Звертаючи увагу на гостей із Польщі – мисливців та представників місцевої влади Грубешівського повіту та гміни Долгобичув – єпископ Михаїл наголосив: «Ми зацікавлені і запросили гостей з сусідньої країни, щоби виявити свою добру волю у нашій співпраці, щоби знайти однодумців і фахівців з якими ми могли б розділити спільну долю в цьому Богом сотвореному світі. Без тієї співпраці трудно самому справитися тому налаштовуємося на тісне співробітництво заради збереження популяції тваринного світу і природи».

Далі владика розповів про цьогорічну Енцикліку Папи Франциска, в якій він закликає до збереження всього світу і нагадує, що 1/14 вересня є день молитви за сотворений світ і інші Церкви приєднуються до його ініціативи. «Папа дбає про сотворений світ, ви як фахівці дбаєте про сотворіння, але до людей треба це донести, щоби ті всі надбання, про які нам Бог говорить у Святому Письмі, Папа, Церква, практикувалися, бо головним ворогом цього світу на жаль є людина. Людина спотворює лице землі. Замість того, щоб сповняти Божу волю для збереження життя, людина псує багато всього живого, включаючи і власне життя на землі».

Відтак архипастир закликав «відкривати лице мисливця, лісника, еколога, щоби ми могли оберігати цей світ від знищення, спотворення та по-християнськи ставитися до всього сотвореного світу». Єпископ навів приклад як митрополит Андрей Шептицький і його брат ходили на полювання і вчили мисливців мистецтва полювання, правила поведінки в лісі не тільки зі звіром, але й живою природою. «Вони молилися так як до кожної побожної справи, відтак йшли на полювання. Це є Божий формат сприйняття того, що нам Бог дав і що Він посилає», - зазначив владика.

У заході взяли участь: голова Сокальської районної ради Ігор Дацюк, головний мисливознавець Львівської області Василь Бурмас, представники лісових і мисливських господарств м. Червонограда, Сокальщини, Жовківщини і Кам’янеччини.

На завершення природоохоронці та представники Церкви підтвердили необхідність тісної співпраці заради збереження Богом сотвореного світу.

Прес-служба Сокальсько-Жовківської єпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next