АКТУАЛЬНО

На свято Зіслання Святого Духа в Івано-Франківську вшанують героїв національно-визвольних змагань

Середа, 12 червня 2019, 11:15
11 червня в архиєпархіальному управлінні Івано-Франківської митрополії відбулася прес-конференція з нагоди відзначення тридцятиріччя першої публічної молитви УГКЦ в Івано-Франківську.

У червні 1989 р. в парку ім. Січинського (нині – Меморіальний сквер) м. Івано-Франківська священники та вірні підпільної Української Греко-Католицької Церкви провели перше публічне богослужіння. Нині вже покійний єпископ Коломийський, а тоді ще священник о. Миколай Сімкайло відслужив панахиду за загиблими героями національно-визвольних змагань. Тоді на богослужіння прийшли тисячі вірян (за деякими даними - шістдесят тисяч) із синьо-жовтими прапорами та вірою в те, що нарешті прийде свобода й воля як для народу, так і для Церкви.

Щоб проінформувати суспільство про цю події, поспілкуватися з представниками ЗМІ прийшли митрополит Володимир Війтишин, міський голова Івано-Франківська  Руслан Марцінків, протопресвітер Отинійського деканату Коломийської єпархії митр. прот. Василь Мельничук, журналіст газети «Галичина» п. Роман Івасів і душпастир каплиці Успіння Пресвятої Богородиці, що в Меморіальному сквері о. Ігор Сачков. Модерував зустріч директор Департаменту інформації Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ прот. Іван Стефурак.

«Ми хочемо запросити людей, щоб ми зійшлися на це місце та спільно вшанувати і наших героїв, які формували наш дух, і сучасних героїв, які сьогодні віддають своє життя за наш народ. Окрім того, є ще люди, які брали участь у тій події. Ми постаралися їх запросити, щоб і вони дали своє коротке свідчення, зокрема нашому молодому поколінню», – сказав на зустрічі митрополит Володимир.

Зі свого боку міський голова Івано-Франківська п. Руслан Марцінків зауважив: «Ці заходи треба робити насамперед для молоді. Мій син тепер дуже дивується, коли я йому розказую про події, які були тоді. Тому я переконаний, що ця традиція повинна зберігатися. Дуже добре, що ми це пам’ятаємо. Хочу, щоб якомога більше мешканців долучилися до цього богослужіння».

У цьому році Івано-Франківська архиєпархія УГКЦ вирішила по-особливому вшанувати тих, хто взяв участь у першому публічному богослужінні УГКЦ в м. Івано-Франківську. На свято Зіслання Святого Духа (16 червня) в Меморіальному сквері відбудеться богослужіння, яке очолить архиєпископ і митрополит Івано-Франківський Володимир Війтишин. Як і тридцять років тому, так і сьогодні, на Зелені свята ми вшановуємо своїх національних героїв на цвинтарях, а тому ця молитва стане символічним продовженням традиції нашої Церкви та нашого народу.

Планується, що богослужіння розпочнеться о 10:00 Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолить Митрополит Володимир. Опісля присутні помоляться панахиду за всіма полеглими героями, які віддали своє життя за волю та незалежність нашої Батьківщини. Також до присутніх звернуться очевидці та учасники тих подій.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://ugcc.if.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next