АКТУАЛЬНО

На Тернопільщині римо-католики та греко-католики молитовно вшанували вбитих у 1944 році поляків

Вівторок, 16 грудня 2014, 14:58
15 грудня в с. Ігровиця (Тернопільщина) відбулася спільна молитва духовенства та вірних УГКЦ і РКЦ на могилі поляків, які трагічно загинули в 1944 році. Поминальна молитва приурочена до 70-ї річниці трагічний подій напередодні польського Різдва, коли були вбиті 90 поляків, які мешкали в селі, та спалені їхні доми.

«Ми не можемо змінити історії, але нам треба пам’ятати тих, хто загинув, молитися за їх упокій, - наголосила генеральний консул Республіки Польща в Луцьку Беата Бживчи. – Та найбільше, що ми можемо зробити зараз, - це будувати мирне сусідство між Україною і Польщею, щоб такі трагічні події ніколи не повторилися. Також сьогодні ми молимося за Україну, за мир, якого тут потребують найбільше. І ті поляки, які проживають тут, і ті, хто проживає в Польщі, переживають за Україну. Нам дуже прикро, що ситуація на сході країни не дозволяє країні розвиватися і призводить до нових жертв».

У молитві взяли участь заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Леонід Бицюра, голова польського культурно-освітнього товариства м. Тернополя Петро Фриз, жителі с. Ігровиця та м. Тернопіль.

Петро Фриз, який знає про трагедію в с. Ігровиця з розповідей рідних, сказав таке: «У 1944 році, напередодні польського Різдва, у село прийшли, як мені розказувала бабця, цілі загони бойовиків. З якою метою - сказати важко. Заходили до тих домів, але тих, де жили поляки. Скоріш за все, це була спланована акція, хтось показував, куди йти. До 3-ї ночі село горіло. Напевно, була третя сторона, зацікавлена, щоб налаштувати один проти одного два братніх народи».

Молитву очолили: протоієрей Віталій Козак, вікарій з питань стратегії розвитку УГКЦ у Тернопільсько-Зборівській архиєпархії, протоієрей Роман Дутчак, судовий вікарій і парох парафії Преподобної Параскевії с. Ігровиця, протоієрей Орест Павліський, голова Молодіжної комісії та адміністратор Архикатедрального собору Тернополя, отець Андрій Маліга, настоятель римо-католицької парафії Милосердя Божого і Матері Божої Неустанної Помочі в Тернополі.

«Молитва за тих, що загинули, – це найкращий дар для їх душ, - сказав о. Роман Дутчак. - Ми ніколи не будемо знати, чому так сталося, але можемо запобігти таким ситуаціям між братніми народами».

Консул Республіки Польща та заступник голови адміністрації поклали вінки і запалили свічки на могилі загиблих.

 

Прес-служба Тернопільсько-Зборівської архиєпархії

 світлини Володимира Явнича

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next