АКТУАЛЬНО

На Тернопільщині відзначили 123-тю річницю від дня народження Патріарха Йосифа Сліпого

П'ятниця, 20 лютого 2015, 16:31
17 лютого 2015 року в родинному обійсті Патріарха Йосифа Сліпого відзначили 123-тю річницю від дня його народження. Богослужіння та панахиду в каплиці Музейно-меморіального комплексу «Рідна хата Патріарха Сліпого» відслужив місцевий парох о. Андрій Козак.

У Музейно-меморіальному комплексі в цей день було відкрито виставку пам’яток про Йосифа Сліпого з приватної збірки Степана Павлішака, мешканця районного міста Самбір, що на Львівщині. Серед експонатів – відомі раритетні пропам’ятні стрічки з різних заходів у всьому світі, присвячених Патріархові, конверти, марки, світлини, буклети. Пан Павлішак розповів, як понад 20 років тому почав займатися колекціонуванням книжок, преси, філателістки та нумізматики, пов’язаних з особою Патріарха, а на завершення подарував музеєві в Заздрості підбірку пропам’ятних стрічок, котра збагатила музейну скарбницю.

У виступах на відкритті виставки зверталося увагу на те, що Патріарх Йосиф Сліпий мав два дороговкази: любов до Бога і до України. Він розумів, що віра і наука повинні йти пліч-о-пліч. Якраз цього року виповнюється 85 років із того часу, коли Йосиф Сліпий був обраний дійсним членом Наукового товариства імені Т.Шевченка.

Прибулі на урочистості разом із директором Ольгою Шелігою учні місцевої школи імені Йосифа Сліпого з захопленням слухали спогади родичів та старших односельчан Патріарха, котрі численно прийшли до Музейно-меморіального комплексу сьогодні, щоб згадати свого славного родича і земляка. Жваве спілкування при скромному почастунку в трапезній прикрасила мистецьким декламуванням поезій про Патріарха власного авторства завуч школи Галина Архитко.

Прес-служба товариства «Свята Софія»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next