АКТУАЛЬНО

На Волині Карітас навчив фінансової грамотності майже 150 дітей шкільного віку

П'ятниця, 29 листопада 2013, 18:39
Працівники Карітасу-Волинь нещодавно завершили серію навчально-просвітницьких заходів на тему фінансової грамотності для дітей шкільного віку. Загалом тренінгами за рік охоплено майже 150 дітей: було проведено 10 занять з групою 25 дітей із соціального центру місцевого Карітасу, 10 занять з групою 20 дітей трудових мігрантів, 55 дітей 8-9-х класів пройшли заняття з фінансових дебатів, 11 сиріт із прийомних сімей і будинків сімейного типу пройшли цикл з 3 занять, 28 дітей 7-х класів пройшли 2 тематичні заняття.

Головними завданнями цих заходів є підвищення вміння дітей управляти фінансами, а також популяризація ідеї системного заощадження, збереження коштів заради фінансової стабільності у майбутньому. Далеко не всі підлітки мають сформований інтерес щодо фінансових питань, – зазначають працівники місцевого Карітасу, – тому заняття проводяться за допомогою інтерактивних ігор, вправ, різносторонньої комунікації в цікавій і дружній атмосфері. Підлітки дізнаються, для чого та як саме слід заощаджувати, аби цей процес був комфортний, вчаться розраховувати та оптимізувати свій бюджет.

Така робота Карітасу на Волині є частиною трирічного проекту «Соціальна та психологічна допомога дітям та молоді з проблемами та труднощами у навчанні та соціалізації», який здійснює Карітас України з вересня поточного року. Команда працівників у складі 23 осіб в національному та регіональних офісах Карітасу України ставлять собі за мету сприяння соціальній інтеграції дітей та молоді, які з різних причин мають проблеми з навчанням, поведінкою, соціальною адаптацією. Проект базується на попередньому досвіді соціальної роботи з дітьми трудових мігрантів, налагодженим контактам і співпраці із іншими структурами, місцевими громадами.

Критеріями відбору підопічних дітей для регіональних організацій Карітасу України є серйозні освітні проблеми, прогули чи виключення зі школи, поведінкові проблеми у школі (насилля, цькування, негативний вплив однолітків тощо), небезпечна поведінка (алкоголь, наркотики, тютюн, ранні статеві стосунки, депресії), проблеми у спілкуванні з іншими дітьми та дорослими, складні стосунки із батьками, занедбані діти в сім’ї. Загалом проект охоплює близько 1000 дітей та молодих людей віком від 6 до 18 років.

Чому Карітас-Волинь навчає фінансової грамотності дітей шкільного віку і чи дійсно це пріоритетно в соціальній роботі? Вікторія Скриннікова, координатор по роботі з дітьми і молоддю в місцевому Карітасі, запевняє, що свідомість дітей практично позбавлена фінансових стереотипів і єдина проблема – недостатній інтерес до теми через брак практичного досвіду та відсутність необхідності вирішувати реальні фінансові питання.  

Соціальний педагог  Тетяна Галицька запропонувала дітям на тренінгу цікаву вправу про те, звідки український школяр може взяти гроші для заощадження: «Фахівці  з особистих фінансів радять заощаджувати 10% від будь-якої отриманої суми. Та важливо пам’ятати, що способи заробити та заощадити гроші існують паралельно.  Поряд з тим всі мають зрозуміти, що ощадливість  – гарна риса, але до безкінечності заощаджувати неможливо. Кожна людина має базові потреби – їжа, здоров’я, одяг, житло, безпека, спілкування, відпочинок, розвиток здібностей тощо. Наші базові потреби повинні якісно забезпечуватись, і для цього зокрема також важлива фінансова грамотність».

«Крім накопичення на майбутню покупку та отримання прибутку, заощаджені гроші дають людині можливості та свободу дій. Чомусь ніхто нас цього не вчить – ні вдома, ні в школі, ні в церкві, – а мені здається, що в цьому є корінь дуже багатьох проблем!» – зауважила 16-річна Юля, учасниця тренінгу з фінансової грамотності.

Повідомила Надія Чорна

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next