АКТУАЛЬНО

На Волині відбудуться заходи зі вшанування пам’яті жертв Волинської трагедії 1943 року

Четвер, 04 липня 2013, 13:30
6 - 7 липня у Волинській області та в с. Сагрин на території Польщі відбудуться спільні польсько-українські акції зі вшанування пам’яті жертв Волинської трагедії 1943 р. за участі громадських і релігійних діячів з Польщі та України.

Програма розпочнеться спільною екуменічною молитвою у с. Павлівка, де розташований меморіал на місці поховання польських жертв, яких вбили 1943 року.

«Молитва є найкращим засобом, щоб додати іншого виміру подіям Волинської трагедії.  Ми хочемо разом помолитися і поговорити про те, на чому ми “стоїмо” з осмисленням своєї історії, та як не допустити повторення трагічних помилок у майбутньому», – розповів проректор із призначення та місії УКУ Мирослав Маринович.

Саме в с. Павлівка в 2003 році зустрілися тодішні президенти України й Польщі Леонід Кучма та Олександр Квасьнєвський на знак примирення з нагоди 60-ї річниці Волинської трагедії.

«Це примирення між українцями та поляками, яке відбулося тоді, необхідно постійно оновлювати і підтримувати, адже воно є своєрідним продовженням Європейського Союзу на Схід та долученням України у європейську сім’ю народів», – зазначив професор УКУ, історик Ярослав Грицак.

Після цього в Луцьку відбудеться спільна прес-конференція за участю ректора Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки проф. Ігоря Коцана, голови Польсько-Українського форуму Генрика Вуєца, президента України (1991-1994) Леоніда Кравчука, редактора «Газети виборчої» Адама Міхніка, депутата Європарламенту, голови партії «Польща є найважливіша» Павла Коваля та проректора Українського католицького університету Мирослава Мариновича. Прес-конференція проходитиме в будинку історичного факультету Східноєвропейського національного університету.

На закінчення першого дня відбудеться семінар за участю науковців і громадських діячів «В об’єднану Європу – примиреними», модераторами якого виступлять професор УКУ Ярослав Грицак та декан історичного факультету Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки Анатолій Шваб. Цього ж дня відбудеться вистава театрів «Сцена» (Люблін) та «Арабески» (Харків) про Волинську трагедію 1943 року.

Наступного дня поминальні заходи прийматиме польська сторона. На 7 липня заплановане  богослужіння у с. Сагринь (Люблінське воєводство, Польща) на могилах українських жертв братовбивчого конфлікту.

 

Довідка

2013 рік – роковини Волинських подій 1943 року, однієї з найтрагічніших сторінок в історії польсько-українських взаємин. Пам’ять про них  і далі викликає гострі суперечки в обох народів і є каменем спотикання у стосунках між ними.

Організаторами заходу виступили Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки та Український католицький університет.

Співорганізатори заходу: Польсько-український форум, Освітня фундація Яцека Куроня, Фундація роду Шептицьких, Південно-східний науковий інститут у Перемишлі, Об’єднання українців у Польщі, Український інститут вивчення Голокосту «Ткума» (Дніпропетровськ).

 

Контактна особа: о. Павло Худ, моб. 050 370 9464, е-пошта: [email protected].

 

Прес-служба УКУ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next