АКТУАЛЬНО

На Всеукраїнській конференції у Коломиї науковці та богослови аналізували роль духовенства УГКЦ у житті українців

Понеділок, 21 жовтня 2013, 18:28
У Коломийському національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені о. Й. Кобринського 18 жовтня провели Всеукраїнську наукову конференцію “Греко-католицьке духовенство в суспільно-політичному та національно-культурному житті українців”, яку присвятили 1025-річчю Хрещення України-Русі.

Доповідачами конференції виступили науковці в галузі історії, богослов’я, етнографії, мистецтвознавства з Івано-Франківщини, Львівщини, Тернопільщини, Рівненщини та Донеччини.

Провідними темами конференції стали: “Роль Греко-Католицької Церкви в українському національному відродженні” (ХІХ – ХХ ст.); “Священичі родини в громадсько-культурному житті України”; “Греко-Католицька Церква в роки воєнних лихоліть ХХ ст.”; “Капеланство як релігійно-церковний феномен”; “Греко-Католицьке духовенство в підпіллі та еміграції”; “Роль жінки у вихованні української греко-католицької родини” тощо.

“Боже великий, єдиний, нам Україну храни” виконав хор катедрального собору Преображення Христового м. Коломиї на початку наукового зібрання. Конференцію відкрила генеральний директор Музею Ярослава Ткачук, яка привітала делегатів конференції, громадськість міста з цією подією та сформулювала мету заходу, процитувавши із Заповіту Патріарха Йосифа Сліпого: “Християнська Родина та Рідна Українська Школа - це передумови здорового виховання прийдешніх поколінь! Отож, заповідаю вам: відроджуйте їх і рятуйте їх в Україні й у всіх країнах поселення нашого Українського народу!”.

“Коли глянути на минуле XX століття, що позначене двома світовими війнами, наш народ зазнав гіркоту втрат, завоювань рідної землі, жорстокого переслідування. Українська Греко-Католицька Церква зі своїм духовенством і вірними стала доказом глибокої незламної віри та разом із Христом вийшли на свою Голготу. Сьогодні ми знову перегорнемо сторінки історії і зможемо багато дізнатися нових відомостей, які віднайдені дослідниками”, - промовив до присутніх о. Іван Остафійчук, декан Коломийський. Священик передав благословення на роботу конференції від владики Василя (Івасюка), Адміністратора Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ, який бере участь зустрічі греко-католицьких єпископів Європи в м. Кошице (Словаччина).

Від Івано-Франківської обласної ради, як співорганізатора конференції, виступив Олександр Левицький, перший заступник голови облради. “Сьогоднішня зустріч є потребою нації, а не лише Церкви чи фахівців. Найперше з огляду на сімдесятирічне панування радянської імперії, що прагнула знищити Церкву не лише як інститут, але і як оплот українського духовності та єдину запоруку її збереження”, - сказав у промові доповідач і запевнив у підтримці таких заходів.

“Дуже важливо знати про людей, які під час переслідування і гоніння справді боролися за ідею добра та ідею служіння вищим цінностям. Легко про це говорити зараз, але як було важко говорити про це 100, 50 чи 30 років тому”, - сказав до присутніх начальник управління культури, національностей та релігій ОДА Володимир Федорак. Відомий історик, краєзнавець Петро Арсенич, звертаючись до присутніх науковців, закликав до пошуку нових джерел для висвітлення означених тем і сприяти їх дослідженню у роботах молодих фахівців.

У рамках конференції було відкрито виставку творів сакрального мистецтва членів Спілки іконописців України - молодих художників і випускників Львівської національної академії мистецтв, зокрема кафедри сакрального мистецтва, які розробляють та виконують проекти розпису церков і комплексів ікон для іконостасів. Присутні побачили документальний фільм, який допомагає знайти відповідь на питання: якою повинну бути сучасна ікона?

Матеріали конференції, а це понад 30 наукових досліджень, побачили світ у першому накладі наукового збірника. Організаторами конференції виступили: Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені о. Й. Кобринського, Прикарпатський національний університет імені В. Стефаника, Івано-Франківська обласна рада, Івано-Франківська обласна державна адміністрація та Коломийсько-Чернівецька єпархія УГКЦ.

фото

о. Василь Перцович, прес-секретар
Коломийсько-Чернівецької єпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next