АКТУАЛЬНО

На Закарпатті урочисто відзначать сторіччя «народного єпископа» Івана Маргітича

Середа, 03 лютого 2021, 11:36
4 лютого виповнюється сто років з дня народження відомого церковного і громадського діяча Івана Маргітича. Про це повідомляє Закарпаття онлайн.

Уродженець села Боржавське на Виноградівщині ще за життя став символом українського Закарпаття. У Хустській гімназії вчився за Чехословацької республіки, в Ужгородській духовній семінарії – за угорського режиму Горті. На священника о. Івана висвятив єпископ Теодор Ромжа у 1946 році, вже за СРСР.

Був двічі репресований: спочатку семінаристом карався за свої українські погляди за угорської окупації, а в сталінські часи відсидів чотири роки у таборах за відмову перейти в московське православ’я.

Аж до легалізації Греко-Католицької Церкви постійно провадив нелегальні богослужіння, будучи одним із чільних постатей української катакомбної Церкви. У 1987 році таємно висвячений на єпископа. Помер під час Служби Божої на Міжгірщині на 83 році життя у 2003 році. За скромність, порядність, загальну любов і шану віряни  прозвали його «народний єпископ».

4 лютого о 16.00 в Ужгородській духовній академії імені Теодора Ромжі відбудеться наукова конференція, присвячена постаті Івана Маргітича.

5 лютого о 17.00 пам’ятний вечір до сторіччя народного єпископа відбудеться в Хусті – у Закарпатському обласному театрі драми і комедії.

6 лютого о 11.00 відбудеться Архиєрейська Божественна Літургія в храмі Покрови Пресвятої Богородиці, збудованій зусиллями Івана Маргітича у рідному селі Боржавське, яку проведе апостольський адміністратор Мукачівської греко-католицької єпархії Ніл Лущак разом із єпископами і священниками з різних куточків України.

Департамент інформації УГКЦ за матеріалами https://risu.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next