АКТУАЛЬНО

На Закарпатті, у провінції Святого Миколая отців василіан, офіційно буде відновлено новіціат

Понеділок, 22 лютого 2021, 11:50
16 лютого 2021 року протоігумен провінції Святого Миколая в Україні о. Франциск Онисько, ЧСВВ, зустрівся з отцями і братами Крехівського новіціату провінції Найсвятішого Спасителя в Україні.

Від провінції Святого Миколая в цій зустрічі брав участь теж новопризначений вчитель новиків о. Кипріян Зейкан, ЧСВВ. Він прибув до Крехівського новіціату перед урочистим відкриттям новіціату в Боронявському монастирі, яке відбудеться 28 лютого 2021 р.

Від провінції Найсвятішого Спасителя новіціат представляв ігумен і магістр Крехівського новіціату о. Володимир Маланюк, ЧСВВ, і протоігумен провінції о. Йоан Школик, ЧСВВ.

Протоігумен о. Франциск розповів про саму подію офіційного відкриття і відновлення новіціату в Закарпатській провінції, підкресливши, що саме сто років тому, 28 лютого 1921 року, в Мукачівському монастирі отці василіани урядово відкрили реформований новіціат, розпочинаючи справу монашої реформи, ювілей якої відзначається цього року в провінції Святого Миколая.

Протоігумен також розповів про потребу і важливість відновлення новіціату в провінції, наголосивши, що справа ця розпочалася ще з часу відновлення провінції Святого Миколая і першої Провінційної капітули у 2009 році. При цьому теж зроджувалося розуміння, що новіціат – це передусім «молитовне серце провінції», яке є не лише колискою для чернечого доросту, а й духовним осередком для кожного ченця провінції. Цього ж ювілейного для провінції Святого Миколая році, на основі історичних подій монашої реформи наново постає переосмислення, що новіціат в провінції має більше і ширше завдання – він повинен стати і бути місцем проповіді про красу богопосвяченого життя і цінність монашої посвяти в Церкві. Тому саме в цьому контексті і в цьому Ювілейному році провінція відроджує діяльність свого новіціату.

Також протоігумен згадав, що новіціат на Закарпатті був відкритий теж і після виходу з підпілля Греко-Католицької Церкви, а саме у 1995 році, магістром якого був з 1998 по 2005 р., присутній на цій зустрічі, о. Віктор Батіг ЧСВВ, теперішній духівник Крехівського новіціату.

Після інших пунктів своєї розповіді та побажань для новиків, як також запитань-відповідей, протоігумен запросив усіх присутніх на урочисте відкриття новіціату в Боронявському монастирі та наголосив, що він завжди буде духовно споріднений та поєднаний на різних рівнях з Крехівським новіціатом, як це й було в історичному минулому цих двох провінцій.

На завершення слово мали найперше протоігумен о. Йоан, який висловив підтримку й віру в те, що ця важлива справа матиме свої плоди і Боже благословення, як також учитель новиків о. Володимир, який подякував протоігумену о. Франциску та магістру о. Кипріяну за їхній візит та цю спільну й цікаву зустріч.

Департамент інформації УГКЦ за матеріалами http://osbm-hoshiv.in.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next