АКТУАЛЬНО

На Житомирщині провели реколекції для духовенства Київської архиєпархії

Четвер, 24 березня 2016, 19:46
21-24 березня 2016 року в Зарічанах, що на Житомирщині, священики та диякони Київської архиєпархії брали участь у щорічних великопісних реколекціях.

Провадив духовні науки о. д-р Володимир Ждан, канцлер Стрийської єпархії, відомий священик, який довший час душпастирював на теренах Одеського екзархату. Маючи багатолітній досвід священичого служіння, отець ділився з духовенством рецептами щасливого і святого священства. Щоб показати учасникам реколекцій певну модель доброго священства, о. Володимир під час духовних наук запропонував духовенству «вийти» на Гору блаженств, щоб, роздумуючи над рядками з Євангелії, почути те, що Христос сьогодні говорить до духовної особи.

Відтак, ведучи духовні науки, реколектант розповідав, що всіх людей об’єднує покликання бути щасливими, і обв'язком кожного, а зокрема і кожного священика, є дарувати це щастя і радість людям, яких Бог повірив душпастирям. За його словами, важливим питанням в житті кожної духовної особи є питання про радість від покликання. Ми повинні часто запитувати себе: чи я щасливий від мого покликання, чи щасливий в молитві та чи щасливий перебувати серед повіреної пастви? Щоб знайти відповіді на ці запитання, потрібно в тиші стояти перед Господом і вести з Ним діалог.

Душпастир також заохочував духовенство більш відкрито ділитися з людьми Правдою, якою є Христос. Роздумуючи над цим, реколектант зауважив: «Часто нам може не вистачати на це сил. Тоді якось стараємося себе на різний спосіб виправдати, мовляв, що і так маємо багато обов’язків, якими виконуємо повірену нам місію. Але важливо часто робити іспит сумління і запитувати себе: як я ділюся Словом Божим та чи використовую всі нагоди, щоб проповідувати Христа і показувати вірним дорогу Правди і Життя? Сьогодні перед нами стоїть особливе завдання: показувати людям, що Господь є милосердним».

Впродовж усіх духовних наук священики Київської архиєпархії споглядали з призми блаженств на своє священство та пов’язані з ним обов'язки. Реколектант часто акцентував на тому, щоб слухати голосу Божого, який до нас промовляє у Святому Письмі, приватній молитві та під час Божественної Літургії. Священик заохочував чистим серцем молитися, а через це отримувати мир, засіювати його у своїх родинах та нести до своїх парафій.

На завершення отець-реколектант спільно зі священиками розважав над останніми рядками з Гори блаженств та заохочував пам'ятати про ці спасенні Слова нашого Спасителя, через які можемо здобути радість життя.

Опісля о. Віталій Сидорук, протопресвітер Житомирський, від імені всього духовенства Київської архиєпархії УГКЦ, подякував реколектанту за духовні науки та прості й доступні братерські поради щодо священичого життя: «Ми насправді щасливі, бо під час цих реколекцій змогли стати на щабель ближче до Бога».

А о. Володимир Ждан подякував священикам за спільно проведений час на дорозі глибшого пізнання Бога.

Зазначимо також, що священиків під час духовних вправ відвідав владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київський. Архиєрей провів з отцями певний час та ділився своїми роздумам про священиче служіння. Детальніше про це повідомимо згодом.

Прес-служба Київської архиєпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next