АКТУАЛЬНО

На Житомирщині освятили новий храм УГКЦ

Середа, 17 лютого 2021, 15:03
14 лютого 2021 року владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архиєпархії, освятив новий храм Різдва Пресвятої Богородиці у с. Вербівка Ружинського району Житомирської області.

Цього дня у селі Вербівка владика Йосиф очолив Архиєрейську Божественну Літургію. Разом із єпископом у молитві взяли участь священники Житомирського протопресвітерства, вірні громади та запрошені гості.

Спершу владика Йосиф звершив Чин освячення нового храму, а відтак Архиєрейську Божественну Літургію. Під час проповіді єпископ зауважив: «Сьогодні святкуємо освячення цього Божого дому в околицях Житомирської області, може, не грандіозно великого, але дуже гарного храму. Чомусь у Вербівці, чомусь саме тут, чомусь у цьому селі постав наш храм. Як у часи пророка Іллі, коли було багато вдів в Ізраїлі і коли не йшов дощ три роки й шість місяців, був голод і була посуха, лише у Сарепту Сидонську до вдови прийшов Ілля і врятував її та її сина, - так чомусь хтось запровадив сюди, до Вербівки, священника, а відтак зродилася думка про храм».

Наголошуючи на важливості храму в цій місцевості, владика Йосиф пригадав, що не кожне з великих міст Київської архиєпархії має храм, у яких вірні нашої Церкви могли б молитися. Цей великий Божий дар, який отримала парафія села Вербівки, вказує на особливу Божу ласку, що нею втішається місцева громада. «Вірте мені, що черга на будову храмів Київської архиєпархії, яка обіймає п’ять областей України, є досить велика. Ми ще не в усіх великих містах для наших вірних побудували храми, а у Вербівці він стоїть. І це сталося з волі Божої. Це тому, що чуває над вами Господь Бог, любить вас. Спробуйте не зрадити любові Бога, спробуйте оцінити дар цього храму, наповнюйте його. Бо християнство - це не тільки освячення паски на Великдень: практикуюче християнство - це участь у Богослуженні, Пасхальному Богослуженні, бо кожна неділя - це мала Пасха. Кожної неділі християнин зобов’язаний вислухати Службу Божу і, якщо має можливість, причаститися Пречистого Тіла і Крові Господніх, як завдатку вічного життя. Скористаймо з тієї великої Божої інвестиції в народ Божий тут, у Вербівці», - заохотив протосинкел Київської архиєпархії.

Завершуючи проповідь, владика висловив подяку отцеві Олегові, усім присутнім та кожному, хто долучився до розбудови храму. «Дякую зі серця усім, хто сьогодні є на посвяченні цього храму, усім, хто долучився до його будови! Дякую отцю Олегові, який з такою любов’ю й відданістю служить Церкві тут, у Вербівці! Нехай Господь з висоти неба споглядає на всіх тих, хто буде кликати Його Ім’я і взиватиме про допомогу, хто у своїй скромній молитві буде уповати на Божу силу і через Боже ім’я буде сягати Боже благословення для себе, родини, України та Церкви. Щасти вам усім, всемилостивий Боже, і хай віднині і довіку Бог, який завітав до свого дому, піде завжди з вами до ваших домівок і перебуває з вами на віки вічні».

Відтак парох храму отець Олег Лучка висловив слова радості за відновлення громади й побудову та освячення храму. При цьому він пригадав, що наша Церква тут була ще з XIX століття, а перша згадка про парафію датована 1830 роком. У часи лихоліття комуністичного режиму вона була знищена і прийшло насадження московської церкви. «Посвячення нового храму тут, у Вербівці, є великою історичною подією нашої громади. І кожен присутній є живим свідком цієї події – відродження нашої Церкви», – наголосив душпастир.

Також від імені громади села Вербівки священник висловив щиросердечну подяку владиці Йосифу за його молитву, благословення та освячення храму: «Сьогодні справді дякуємо вам, преосвященніший владико Йосифе, за цей неоціненний дар, який ви дали нам, освятивши цей храм. Ваша молитва, ваше благословення є для нас дуже важливими. Не секрет, що, мабуть, більша частина храму збудована завдяки старанням владики Йосифа, його батьківській підтримці та молитвам. Тому сьогодні ми засилаємо до Бога свої молитви за ваше здоров’я, щоб Дух Святий був завжди з вами, щоб ви могли ще не один храм освятити та допомагати й надалі ще не одному священнику в будівництві Божого дому».

Пресслужба Київської архиєпархії


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next