АКТУАЛЬНО

Над навчальною програмою душпастирства глухих працювали на підсумковій конференції

Понеділок, 30 грудня 2013, 15:09
Під головуванням владики Ігоря (Возьняка), Архиєпископа і Митрополита Львівського, 27 грудня в конференц-залі ФБФ УКУ (вул. Хуторівка, 35а) відбулася підсумкова конференція з розробки навчальної програми душпастирства глухих «Світи відмінностей: чую – не чую». Організували конференцію Центр душпастирства осіб з вадами слуху “Надія” УГКЦ і Український католицький університет.

Цей захід  скеровував увагу на пристосування досвіду Католицької Церкви  до потреб життя глухих  в Україні. Доповіді, виголошені на конференції,  мали за мету  вироблення складових документа в стратегічному плануванні  УГКЦ у роботі з глухими людьми. Владика Ігор зазначив у вступному слові, що варто проаналізувати наявний досвід і подати на Синод Єпископів УГКЦ пропозиції щодо створення програми пасторальних ініціатив у ділянці  душпастирства глухих.

У своїй доповіді на конференції “Глухота як locus theologicus (джерела богослов’я)”, ліц., магістр східного богослов’я і наук. співробітник Центру Наталія Лазуркевич спробувала пояснити суть богословського виклику в контексті культури глухих людей. Вона зазначила, що пастирство глухих - це спільне служіння і глухих, і тих, хто чує, у Церкві  в напрямку духовного збагачення,  а не культурне гетто одних стосовно інших.

Доповіді також виголосили:  о. Ігор Кобель, д-р, доцент кафедри соціальної педагогіки УКУ  з темою “Міжнародний досвід організаціі душпастирськоі діяльності для глухих” і о. Володимир Ждан, д-р, викладач кафедри богослов’я УКУ, на тему: “Сучасні напрямки діяльності УГКЦ в душпастирстві глухих. Доповідачі  представили висхідні пункти в створенні дорожньої карти  в процесі соціалізації і воцерковлення глухих.

На конференції обговорювався і вже наявний досвід УГКЦ  і структур, які допомагають у служінні глухих. Крім поодиноких спільнох глухих, існує і спеціальна структура  з душпастирства глухих.

З часу заснування в 2009 році Центр ДОВС “Надія” УГКЦ  використовує досвід міжнародних католицьких конференцій та ініціює створення різних середовищ,  які допомагають людям із порушеннями слуху в церковному житті. Робота в різних площинах дозволила напрацювати методичні, пасторальні  і богословські матеріали для роботи з глухими у Церкві. І тому розроблена Центром навчальна програма  з душпастирства глухих  могла б  слугувати основою для створення спеціальних курсів у семінаріях УГКЦ.

Отець Олег Лазуркевич, директор Центру ДОВС “Надія” УГКЦ, представив на розгляд учасників конференції підручник з пасторальної праці “Глуха людина і Церква”, що створений спільно з Відділом із соціальних питань Патріаршої курії УГКЦ.

У ході засідання конференції відбулися  жваві дискусії за участю  владики Ігоря, доповідачів і представників спільнот глухих м. Львова.

 

о. Олег Лазуркевич,

директор ЦДОВС “Надія” УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next