АКТУАЛЬНО

Напередодні Великодня в УГКЦ знову закликають відмовитися від штучних вінків і квітів

Четвер, 03 квітня 2014, 21:08
«Моє батьківське серце крається від болю, коли помічаю, що доручені моїй пастирській опіці вірні – діти мальовничого Прикарпатського краю, батьки та діди яких завжди відзначались особливим трепетним ставленням до природи як Божого створіння, сьогодні ставляться до нього безвідповідально, поповнюючи гріхи проти свого Творця та Спасителя».

Про це написав Митрополит Івано-Франківський Володимир (Війтишин) у своєму Зверненні до духовенства, вірних греко-католиків і людей доброї волі з приводу проблеми використання штучних вінків та квітів на кладовищах і в храмах.

Митрополит наголошує, що забруднення природи – це гріх. А використання пластмасової поминальної атрибутики, що набирає масового характеру напередодні Великодня, – це не що інше, як засмічення навколишнього середовища, що є гріхом проти нашого Творця.

«Ця практика призводить не лише до марнування дарованих Богом природних ресурсів та суттєвого забруднення навколишнього середовища, а й до чисельних загроз для здоров’я та життя людей. У масштабах країни – це сотні чи навіть тисячі тонн пластмаси, які в кращому випадку потрапляють на сміттєзвалища, але часто, особливо в селах, спалюються під час прибирання кладовищ і стають джерелом смертельної загрози для всього живого. Під час їх згоряння виділяються різні токсичні речовини, зокрема й діоксини, які призводять до виникнення ракових захворювань. У такий спосіб, віддаючи неналежним чином шану померлим, ми загрожуємо здоров’ю та життю живих людей і грішимо проти Божої заповіді «Не вбий!», – просить замислитися архиєрей.

Забруднюємо навколишнє середовище і тоді, «коли бездумно, слідуючи за згубною модою, несемо на похорони пластмасові вінки, які в швидкому часі опиняться якщо не на сміттєвому полігоні, то у вогні».

Митрополит закликає людей задуматися і не купляти штучні вінки й квіти, бо крім того, що це є гріх і шкода нашому здоров’ю, це також неестетично. «Прикрашені неприродно яскравими пластмасовими квітами та вінками кладовища втрачають свою автентичну атмосферу й починають випромінювати людську суєту, дефіцит відчуття справжньої краси та диктат сучасного споживацького суспільства, що намагається добратися навіть до померлих», – вважає владика Володимир.

«Тому, піклуючись про вічне добро своєї пастви, апелюю до християнської свідомості та здорового глузду кожної людини і настійливо закликаю відмовитися від використання пластмасових квітів для прикрашання храмів та кладовищ!» – наголосив Митрополит Володимир.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next