АКТУАЛЬНО

Настоятелька сестер ЧНІ зі Львова представила монашество УГКЦ на ювілейному Конгресі БФ «Реновабіс» у Німеччині

Понеділок, 05 вересня 2016, 18:37
Моє завдання на цьому Конгресі полягало в тому, аби сказати про виклики монашого життя і чернечих спільнот у XXI столітті, зокрема в Україні. Я розпочала свою доповідь із виклику, який дуже дотичний до монашого життя: жити силою Слова Божого. Коли ми житимемо і відчуватимемо силу євангельського Слова, тоді ми зможемо розпізнати дороги, якими Господь нас кличе, аби жити Ним. Тоді ми зможемо виконати посланництво і місію нашого життя.

Розповіла с. Теодора Шуляк, провінційна настоятелька сестер місіонерок Найсвятішого Ізбавителя у Львові, ділячись своїми враженнями від участі в щорічному Конгресі БФ «Реновабіс», яка офіційно представляла монашество УГКЦ на ньому. Додамо, тема цьогорічного ювілейного двадцятого Конгресу БФ «Реновабіс» стосувалася діяльності монаших орденів в країнах Центральної та Східної Європи. Цього року Конгрес проходив із 31 серпня по 2 вересня 2016 року в Фрайзингу біля Мюнхена (Німеччина).

Також черниця розповіла в доповіді про виклики, які стосуються тих спільнот, котрі пережили комуністичний режим: «Радянська ментальність ще досі є в нас, хоча ми й живемо 25 років в незалежній державі». На її думку, наслідком комуністичного режиму є брак довіри до себе та інших, питання власної ініціативи та відповідальності. «Нам інколи тяжко знайти людей, які готові взяти ініціативу на себе і виконати її до кінця», – пояснила вона. А ще бракує стратегічного планування і менеджменту в монастирях: «У спільноті монастиря, наприклад, часто не раціонально використовуються наявні в ній кадри».

Представляючи, зокрема, свій монаший чин, с. Теодора розповіла учасникам Конгресу, що монаша спільнота, до якої вона належить, розпочала своє служіння вже в незалежній Україні, у 2001 році. «У нашій монашій спільноті ми робимо особливий наголос на особисту формацію і шукаємо не лише спільнотну ідентичність, а й покликання кожної монахині. А саме те, як Господь через кожну із нас у нашій спільноті може служити іншим», – розповіла черниця.

«Найбільший виклик для монашества в Україні є виклик війни. І ми, монаші спільноти, повинні нести християнські цінності в цих умовах. Ми не можемо стояти осторонь людей, які страждають, бо вони потребують нашої присутності. Багато українців мають зламану психіку, і до таких осіб потрібно шукати підхід. Проблема війни в Україні є водночас викликом і шансом для ченців, аби нести Бога тим, хто потерпає від війни», – підсумувала с. Теодора.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next