АКТУАЛЬНО

Наступна конференція Європейського товариства католицького богослов’я у 2016 році відбудеться в УКУ

П'ятниця, 27 лютого 2015, 12:17
19-22 лютого на Мальті відбувалася міжнародна конференція та засідання Ради директорів Європейського товариства католицького богослов’я (далі – ЄТКБ, англійською: ESCT), яке об’єднує 900 богословів з усієї Європи, від Португалії до України та від Мальти до Скандинавії.

Україну на цьому форумі представляв Президент української філії ЄТКБ, декан філософсько-богословського факультету УКУ д-н Роман Завійський.

Виступ диякона Романа Завійського на конференції

Декан Роман Завійський запропонував провести наступну щорічну конференцію ЄКТБ у березні 2016 року у Львові, щоби допомогти молодому українському богослов’ю та солідаризуватися з  українцями у складних обставинах зовнішньої агресії. Рада директорів солідарно підтримала цю ідею.

Як сказав о. професор Мартін Лінтнер, Президент ЄТКБ, у цьому є важливий екуменічний і миротворчий сенс: «Наше товариство прагне докласти зусиль, щоб усі християнські конфесії, зокрема в багатоконфесійній Україні, спільно протистояли війні і були носіями миру, злагоди і справедливості. До цього нас спонукає сучасний розвиток подій в Україні і наша співпраця з так званимҐрацьким процесом («Grazer Prozess» – рух, який виник з ініціативи богословського факультету в австрійському місті Ґрац і полягає у сприянні екуменічній співпраці богословських факультетів усіх християнських Церков в Європі)».  Варто сказати, що професор Лінтнер побував у жовтні минулого року в УКУ на міжнародній богословській конференції, в контексті якої і було засновано українську філію ЄТКБ:http://ucu.edu.ua/news/17300/

Учасники конференції на прийомі у резиденції президента Мальти, Марії-Луїзи Колейро Прека

ЄКТБ у співпраці з богословським факультетом Мальтійського університету провели конференцію, присвячену темі подружжя та сім’ї. Роман Завійський розповідає, що учасники конференції обговорювали процеси трансформації сімейного життя в Європі та необхідність богословського осмислення і пасторальних відповідей на існуючі виклики. Свідченням особливої уваги до цієї проблематики та церковного життя католиків загалом було те, що конференцію відкрила президент Мальти Марія-Луїза Колейро Прека, на запрошення якої, до речі, всі заходи відбувалися у президентських палацах. Диякон Роман мав нагоду поспілкуватися з президентом Мальти, яка висловила підтримку українському народу в складних обставинах.

Президенти регіональних філій ЄТКБ також об’єдналися у молитвах за коптських новомучеників, які були жорстоко вбиті на Лівійському узбережжі представниками Ісламської держави. Богословів, які зібралися на Мальті, надихнули слова Папи Франциска про те, що екуменізм свідчення кров’ю змушує нас не мовчати на переслідування християн у багатьох куточках землі та зміцнює нашу екуменічну солідарність. «Ми стоїмо перед невідкладним завданням підтримувати порозуміння між релігійними традиціями і показати потенціал релігій встановити тривалий мир», – сказав проф. Лінтнер.

Довідка

ESCT (European Society for Catholic Theology) – заснована у 1989 році організація, що об’єднує європейських католицьких богословів – мирян і духовних осіб – які працюють у богословських інститутах, університетах, академіях, семінаріях, церковних та світських навчальних закладах. Асоціація вже має регіональні представництва у дев’ятнадцяти країнах Європи. Метою організації є зміцнення богослов’я як академічної дисципліни, служіння як Церкві, так і суспільству через підтримку своїх членів та активний пошук відповідей на виклики, що постають перед християнською вірою та сучасною європейською культурою.

ucu.edu.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next