АКТУАЛЬНО

«Навчання семінаристів забезпечує семінарія, а дійсність дипломів – УКУ», – о. Роман Островський в інтерв’ю

Четвер, 25 червня 2020, 15:29
Віднедавна Київська Трьохсвятительська духовна семінарія є філією Філософсько-богословського факультету УКУ. "Афіліація до УКУ допоможе нашим семінаріям отримати рівень навчання, який не є гірший, аніж той, що мають навчальні заклади закордоном". Таку думку в інтерв’ю для Департаменту інформації УГКЦ висловив о. Роман Островський, віцеректор із навчальної частини КТДС. Священник також зазначив, що процес афіліації демонструє те, що семінарії УГКЦ вже пройшли процес становлення від часів нищення Церкви дотепер. Однак «важкий шлях дорослішання» триває.

Як розповів у інтерв’ю о. Роман Островський, ініціатива акредитації Київської семінарії через афіліацію до Філософсько-богословського факультету УКУ належить теперішньому Главі УГКЦ: «Після того, як семінарія перейшла під опіку Блаженнішого Святослава, що сталося через рік від її відновлення, він уже мав думку, що семінарія мала би мати акредитовані дипломи».

Процес акредитації КТДС розпочався у 2017 році зі співпраці ректорату семінарії із керівництвом ФБФ УКУ. «З отцем-дияконом Романом Завійським, тодішнім деканом факультету, ми пройшли довгу, понад дворічну, дорогу оформлення документів, виконання всіх критеріїв, – розповів о. Роман. – Аж у червні 2019 року подали увесь пакет документів, а в липні отримали підтвердження від Конгрегації нашої афіліації і підписали договір про співпрацю вже з новим деканом о. д-ром Юрієм Щурком».

Починаючи з цього року, випускники КТДС отримуватимуть два дипломи: семінарії та Філософсько-богословського УКУ. Диплом факультету є визнаний католицькими та папськими навчальними закладами. «Таким чином, – пояснює віце-ректор, – навчання семінаристів забезпечує семінарія, але важність дипломів надає УКУ».

Читайте також: «Ви маєте особливе покликання: показати дорогу до Бога людині третього тисячоліття», – Глава УГКЦ у Київській духовній семінарії

Отець Роман застеріг перед термінологічним непорозумінням. Адже в українському контексті «афіліація» означає стати філією, тобто бути поглинутим. Проте у середовищі католицьких навчальних закладів це означає те, що Філософсько-богословський факультет УКУ допомагає, підказує нам у питаннях навчального процесу, але він не втручається у внутрішні порядки семінарії, у виховний процес тощо.

Священник підкреслив, що другий диплом, який отримують випускники семінарії, не є дипломом державного зразка. «В Україні поки що немає конкордату між державою і Ватиканом. І хоча УКУ має право видавати дипломи державного зразка, проте наша співпраця стосувалася вимог Конгрегації католицької освіти, – пояснив о. Роман і додав, – на майбутнє ми плануємо працювати у напрямку державного визнання дипломів. Але це вже новий процес. Для цього потрібно виконати відповідні державні вимоги».

Пригадуємо, що цього року випускникам КТДС разом із семінарійним дипломом вперше було вручено також диплом Філософсько-богословського факультету УКУ. Відтепер зацікавлені семінаристи КТДС зможуть брати участь в літніх школах УКУ на тих самих умовах, що й студенти УКУ. А також семінаристи КТДС зможуть зголошуватися для навчання протягом семестру на ФБФ УКУ. Щодо міжнародної співпраці, то семінаристи КТДС будуть брати участь в програмах академічного обміну ФБФ з католицькими університетами. І навіть викладачі КТДС зможуть пройти стажування у ФБФ, а при можливості, і в університетах-партнерах УКУ закордоном.

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next