АКТУАЛЬНО

Найбільше єдності Церков прагнуть в УГКЦ, − соціологи

Понеділок, 31 липня 2017, 09:09
Згідно з результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» у липні 2017 року, 37 відсотків опитаних підтримують створення єдиної помісної Церкви в Україні. 18 відсотків – проти цієї ініціативи, по 23 відсотки заявили, що вони або байдужі до цього питання, або взагалі не визначилися із відповіддю.

Порівняно з 2014 роком практично не змінилася кількість тих, хто виступає за об’єднання Церков, водночас у півтора раза зменшилася кількість противників цієї ідеї. Разом із тим зросла кількість тих, хто не має чіткої позиції в цьому питанні. 

Найбільшу підтримку ідея створення єдиної помісної Церкви має в середовищі представників Української Греко-Католицької Церкви (66 відсотків) та Української Православної Церкви Київського Патріархату (61 відсоток). Натомість серед прихожан Української Православної Церкви (МП) більше противників цієї ідеї (42 відсотки), аніж прихильників (23 відсотки). Водночас 36 відсотків представників УПЦ (МП) або байдуже це питання, або ж вони не мають на нього відповіді. Серед інших категорій віруючих переважають ті, хто не має чіткої позиції щодо такої ініціативи. 

Створення Єдиної Помісної Церкви найбільш зацікавлює вірян Західної України – це 61 відсоток. У Центральній Україні об’єднатися висловили бажання 40 відсотків, проти виступили 17 відсотків, 43 відсотки − утрималися від коментування.

Ситуація на Півдні така: за об’єднання Церков 24 відсотки опитаних, що на відсоток менше ніж противників. Найменше прагнуть об’єднання Церков у Східній Україні: 11 відсотків українців підтримують, 20 відсотків − ні. 

Ідею об’єднання Церков більш схильні підтримувати старші респонденти, жінки, ті, у кого вища освіта, та більш забезпечені. 

Дві третини тих, хто підтримує ідею об’єднання, висловилися за створення єдиної помісної Церкви на базі УПЦ КП, 16 відсотків – за об’єднання на базі УГКЦ, 7 відсотків – УПЦ. 

Переважна більшість прихожан УПЦ КП та УГКЦ бачать об’єднання на основі своїх Церков. Натомість у середовищі представників УПЦ лише трохи більше половини за об’єднання навколо УПЦ, а чверть – за об’єднання на базі УПЦ КП. Серед віруючих, які не віднесли себе до жодної із конфесій, дві третини за об’єднання на базі УПЦ КП.

Аудиторія опитування: населення України від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2, 2 відсотка. Терміни проведення: 8-16 липня 2017 р.

 

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами ratinggroup.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next