АКТУАЛЬНО

«Найкраще Київську церковну традицію зберегла УГКЦ», — владика Ігор (Ісіченко)

Понеділок, 01 жовтня 2018, 17:32
Вірю, що з цього діалогу виростатиме не просто потужніша Українська Греко-Католицька Церква, а відновлена Київська Церква, традиції якої найкраще зберігає УГКЦ.

Про це сказав у своєму інтерв’ю для Департаменту інформації УГКЦ владика Ігор (Ісіченко), Архиєпископ Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ (оновленої), розповідаючи про сучасний стан діалогу між Харківсько-Полтавською єпархією і УГКЦ. Розмова відбулася під час роботи цьогорічного Синоду Єпископів УГКЦ.

«У мене є невелика перевага перед більшістю священиків, а може навіть єпископів, бо я фахово займаюся історією української літератури якраз у ті століття, коли відбувся трагічний поділ нашої Церкви. І прекрасно знаю, що в XVII столітті, коли щойно стався фатальний поділ, розібрати, яка парафія була унійною, а яка не приєднаною до Рима, було неможливо. Правилося однаково, церковна культура була однакова. І тільки пізніше окреслилися обрядові та канонічні розходження. Так само я знаю, що в силу різних обставин найкраще зберегла Київську традицію саме УГКЦ», — пояснив владика Ігор.

Архиєпископ Ігор зазначив, що від 2015 року вони «радісно пережили кілька зустрічей з Блаженнішим Патріархом Святославом у Харкові, в Києві, в Полтаві». Це були зустрічі, які продемонстрували культуру справжніх братніх взаємин.

«Коли я пропонував об’єднавчий проект нашому Соборові, я почувався дещо незручно. Бо що таке жменька наших людей зі Сходу країни, де більшість парафій не має стаціонарних храмів і мусить служити в пристосованих приміщеннях, а людей на богослужіння ходить не дуже багато. Ми ж звертаємося до потужної Греко-Католицької Церкви з проханням про братню допомогу, позиціонуючи себе як рівноправний учасник діалогу!» — пригадав співрозмовник. При цьому він наголосив, що жодного разу не відчув сліду патерналізму.

«Зрозуміло, що для вселенських вимірів наша ситуація є інтригуючою, незвичайною, вона порушує стереотипне уявлення про церковну ситуацію на Сході Європи, її динаміку і перспективи. Тому я розумію, що розгляд цієї справи в Апостольській столиці може тривати певний час. Але я переконаний у тому, що мудрість осіб, поставлених на чолі Вселенської Церкви, здолає всі перешкоди та умовності, і допоможе позитивно розв’язати пропозиції, подані спільно нашою єпархією і Синодом УГКЦ», — пояснив владика Ігор, розповідаючи про сучасний стан процесу об’єднавчого діалогу.

Він висловив переконання, що йдеться про надзвичайно масштабний і перспективний проект, який не має політичного підґрунтя. «Саме цей проект для нас усіх, українців, усвідомлюють вони це чи ні, є важливою запорукою здорового відновлення своєї ідентичності», — сказав владико Ігор (Ісіченко).

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next