АКТУАЛЬНО

«Не даймо нікому скривдити сироту, маймо сміливість захистити її і щось добре для неї зробити…» - владика Дмитро (Григорак)

Середа, 06 листопада 2013, 16:45
У наші часи нелегко добре виховати дитину навіть у повноцінній сім’ї. Ті ж діти, які ніколи не мали сім’ї і ніколи не відчули любові батька й матері, перебувають у драматичній ситуації. Це – сироти, в яких батьки померли, а також так звані соціальні сироти, в котрих батьки позбавлені батьківських прав або не беруть участі в їхньому вихованні через різні причини: алкогольну і наркотичну залежність, психічні розлади, а найбільш поширена сьогодні причина – виїзд за кордон у пошуках роботи.

Про це пише владика Дмитро (Григорак), Єпарх Бучацький УГКЦ, голова Синодального комітету сім’ї та подружжя УГКЦ, у Зверненні до священиків та монашества з нагоди Дня молитви за сиріт.

Як раніше повідомлялося, 10 листопада в Україні відбудеться втретє День молитви за сиріт. З цієї нагоди у Зверненні владика Дмитро зауважує, що сироти – найбільш вразливі та найменш захищені члени нашого суспільства. Адже вони позбавлені надійної опори в житті – батьківської підтримки. Таким чином вони не можуть опертися на батьківську силу, відчути мамину ніжність і їх нема кому захистити від зла, яким переповнений наш світ.

На думку єпископа, найкращою формою адаптації та соціалізації сиріт є усиновлення. «Ця форма найбільше відповідає вихованню в повноцінній сім’ї. В Україні частішають випадки, коли усиновлюють не лише сім’ї, що не можуть мати своїх дітей, але й ті родини, в яких вже є діти. Дуже важливо, щоб процес усиновлення в нас відбувався без зайвих ускладнень і винятково порядними, чесними і високоморальними людьми, щоб уникнути у цій святій справі зловживань», - пояснив він.

Владика Дмитро наголосив на важливому аспекті виховання дитини: «Якщо батьки і вихователі хочуть бачити своїх дітей по-справжньому щасливими, вони повинні дати їм те, що є найголовніше після дару життя, – дар віри. Без віри в Бога життя втрачає свій справжній сенс і повноту».

Єпископ закликає не бути байдужими до сиріт, адже кожна дитина – неповторний світогляд, «маленька людина, яка довірливими очима дивиться на світ дорослих людей, котрий є дуже різний і часто боляче ранить вразливе і чисте дитяче серце».

«Навчімося ж ми, дорослі, не бути байдужими до долі сиріт, не відвертаймо свій погляд у протилежний бік, не даймо нікому скривдити сироту, маймо сміливість захистити її і щось добре для неї зробити. Пам’ятаймо, Господь щедро благословить тих, хто заступається за сироту», - закликав владика Дмитро (Григорак).

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next