АКТУАЛЬНО

«Не очікую великої зміни», – Блаженніший Святослав про зустріч Папи Франциска з Патріархом Кирилом

П'ятниця, 05 лютого 2016, 22:11
Не очікую, що зустріч Папи Франциска з Патріархом Кирилом, яка запланована на 12 лютого, принесе якісь особливі зміни. Хоча добре, що зустріч відбудеться і радію, що нарешті є розуміння з боку РПЦ, що потрібно зустрічатися.

Так прокоментував Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, повідомлення про заплановану на 12 лютого цього року зустріч Папи Франциска з Патріархом Кирилом, яка відбудеться на Кубі.

Глава УГКЦ зазначив, що упродовж багатьох років РПЦ відмовлялася від такої зустрічі і називала УГКЦ перешкодою для діалогу. «Зустріч має бути не самоціллю, а інструментом, необхідним засобом для чесного і відкритого діалогу. Тож радію, що нас уже не вважають перешкодою і нами не виправдовують своє небажання вести такий діалог», – сказав Предстоятель УГКЦ.

Він підкреслив, що зустріч двох предстоятелів відбудеться, фактично, напередодні відзначення 70-річчя Львівського псевдособору, на якому було насильно ліквідовано УГКЦ. «Російська Православна Церква, на жаль, ще до сьогодні не засудила проведення цього насильного акту, який здійснила радянська влада. Сподіваємося, що зустріч Папи і Патріарха створить новий контекст для руху в напрямку до історичної справедливості», – сказав Блаженніший Святослав.

Також Глава УГКЦ надіється, що сам факт зустрічі змінить риторику деяких радикальних осіб з боку РПЦ, які не визнають Католицьку Церкву за дійсну, перехрещують католиків і перетягують їх на православ’я, не беруть участі в спільних молитвах і взагалі називають весь процес пошуку єдності Церков «єрессю екуменізму». Приклад такої нетерпимості до УГКЦ ми бачили минулого тижня в Донецьку, де під час мітингу під стінами греко-католицького храму нас було названо «сектою».

«Вірогідно, що під час зустрічі Папи і Патріарха будуть говорити і про сучасну ситуацію в Україні. Сподіваюся, що Святіший Отець Франциск, який завжди піднімає свій голос на захист скривджених, стане голосом українців, які ведуть свою боротьбу за єдність і соборність своєї країни. Дай Боже, щоб Патріарх Кирил у підсумку дав необхідні посили для вірних РПЦ та російської влади, щоб якнайшвидше припинилася агресія Росії проти України і настав справедливий мир», – зазначив на завершення Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ.

 Департамент інформації УГКЦ

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next