АКТУАЛЬНО

«Не потрібно дискутувати про єдність, а потрібно її будувати, бо єдність можлива», — владика Венедикт (Алексійчук)

Четвер, 29 листопада 2018, 12:51
Унікальність нашої Церкви — у моделі єднання. Цю модель ми несемо тисячу років! Яка наша модель? Я, для прикладу, є стовідсотковим єпископом Католицької Церкви і нічим не відрізняюся від православного єпископа. У цьому є унікальність УГКЦ, бо вона репрезентує Церкву першого тисячоліття.

Про це сказав владика Венедикт (Алексійчук), Правлячий єпископ Чиказької єпархії, в інтерв’ю для Департаменту інформації УГКЦ, яке зараз готується до публікації. Ми запитали владику про унікальний випадок, який побачили в день святкування 50-ліття парафії Святих Володимира і Ольги у Чикаго, коли в бенкетній залі поруч сиділи священик Української Православної Церкви Київського Патріархату і священик Української Православної Церкви Константинопольського Патріархату. У цьому контексті ми запитали про перспективи екуменічного діалогу, особливо після того, коли нададуть Томос Православній Церкві в Україні. Що ж відбуватиметься тут?

«Унікальність ситуації, про яку ви згадали, є ще й у тому, що представники цих двох Церков не можуть між собою зустрітися, а тільки можуть зустрітися на майданчику греко-католиків. Вони, на жаль, не приходять на заходи, події одне до одного. Вони приходять до греко-католиків. А це говорить про унікальність нашої Церкви», — сказав владика Венедикт.

Він зазначив, що православні останні півстоліття говорять про екуменізм. «А греко-католики показують, що не треба говорити про екуменізм. Ми вам репрезентуємо єдину Церкву, Церкву першого тисячоліття. Не потрібно дискутувати про єдність, а потрібно її будувати, бо єдність можлива», — наголосив єпископ Чиказький.

Владика пояснив, що, на його думку, у греко-католиків є почуття меншовартості. «Ми думаємо, якими ж ми маємо бути: більш східними чи більш західними. Будьмо собою! І хто, як не ми, повинен тепер говорити про єдність Церкви на нашому прикладі, маємо свідчити цю єдність», — сказав владика Венедикт.

«Ми повинні докладати більше зусиль, щоб бути тим майданчиком для пошуку порозуміння і долання перешкод на шляху до єдності», — зазначив владика Венедикт, говорячи про те, що повинні робити представники УГКЦ у Чикаго.

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next