АКТУАЛЬНО

«Не втомлюймося чинити добро! Будьмо носіями Благовіщення!» – Глава УГКЦ у проповіді

Середа, 07 квітня 2021, 16:34
Не втомлюймося чинити добро, навіть у найважчих обставинах! Сумуймо з тим, хто сумує! Плачмо з тим, хто плаче! Ми ніколи не є настільки бідними, що не могли б допомогти тому, хто потребує, зокрема, нашої присутності, солідарності, уваги і молитви. Будьмо носіями Благовіщення! Про це сьогодні, у день Благовіщення Пресвятої Діви Марії, сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді в дерев’яному храмі Благовіщення поряд із Патріаршим собором Воскресіння Христового в Києві.

Свято Благовіщення Пречистої Діви Марії, яке є одним із найбільших дванадцяти свят, Церква називає початком нашого спасіння. Уся християнська благовість, що є початком Євангелія, доброї новини для людини і світу, починається сьогодні, зазначив Глава Церкви.

Проповідник звернув увагу на зміст події Благовіщення, про яку чуємо у сьогоднішньому Євангелії, і закликав поміркувати над словами ангельського привіту, який до Марії промовив Гавриїл. У ньому, переконаний Глава Церкви, прихована велика сила для кожного, хто вірує.

«"Радуйся, благодатна, Господь з Тобою" є словами, які червоною ниткою проходять крізь усі священні книги Святого Письма, – зауважив проповідник і додав: – Коли людині погано, вона запитує, де є Бог. Відповідь на це фундаментальне питання кожної людини всіх часів і народів дає Господь Бог, який, посилаючи певних людей, каже: "Я з тобою"».

За словами Глави Церкви, таке запевнення присутності Бога було ключем успіху певного завдання і місії, яку Господь доручає різним особам, через яких творить історію спасіння. Блаженніший Святослав наголосив, що радість, яку сьогодні благовістує Пречистій Діві Марії архангел Гавриїл, полягає саме в тому, що Бог є і буде з нами. Навіть більше, Він буде джерелом цієї радості.

«Свято Благовіщення, яке ми сьогодні святкуємо, є запевненням присутності Бога з людиною. Благовіщення – це момент воплочення Божого Сина. Бог вже не просто є поруч із людиною. Бог стає людиною. Сьогодні причиною нашої радості є те, що з нами Бог, який присутній у кожному нашому зусиллі, у кожній нашій проблемі, навіть у кожній нашій сльозі, у кожному нашому смутку. Він, особисто будучи  там, змінює зміст усього того, що людина може переживати. Він каже сьогодні людині і світу: "Радуйся, бо Я з тобою"», – підкреслив Отець і Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав звернув увагу, що сьогодні слова ангельського привіту по-особливому звучать у Благовіщенському маленькому дерев’яному храмі на березі Дніпра. Відтак він пригадав історію присутності церкви на цьому місці: «Свого часу Блаженніший Любомир почув заклик, благовіщення особливої Божої присутності, і йому тоді Бог сказав: "Іди і будуй, повертай осідок Глави Церкви назад додому... Іди, шукай місця для Божого храму... Іди, Я буду з тобою"».

Тоді Блаженніший Любомир, продовжив Глава УГКЦ, сказав до всіх нас: «Коли людина готова чинити добро, вона стає дуже сильною». Ми сьогодні в цьому храмі дякуємо за добру новину, яку тоді прийняв Блаженніший Любомир. Дякуємо за те, що Дух Святий зійшов на це місце, а сила Всевишнього отінила і отінює нас.

«"Радуйся, Господь з тобою!" Ці слова звучать сьогодні для нас як неможлива місія. Адже ми сьогодні, – каже Блаженніший Святослав, – святкуємо Благовіщення на піку всесвітнього плачу і смутку. Ми сьогодні більше плачемо, ніж радіємо. Плачемо, хоронячи наших рідних і близьких, наших молодих, плідних священників, дияконів. Ми сумуємо і переживаємо, коли отримуємо вістку, що в когось підвищилася температура; хтось є в небезпеці смерті».

Як ми у таких обставинах, запитує Глава УГКЦ, можемо сприйняти цей благовіст? Як ми можемо сьогодні радіти? Запитання «Боже, де Ти є? Ти з нами?» знову виринає у глибині людського серця. Це запитання знову і знову виринає, коли ми чуємо про небезпеки нагромадження війська і зброї на кордонах України. Це запитання ставили і ставлять наші люди на окупованих територіях і в Криму: «Боже, чи Ти про нас забув? Чи Ти про нас пам'ятаєш? Де Ти є?».

«У святі Благовіщення Господь Бог дає нам євангельску і дуже глибоку відповідь на фундаментальне питання про те, де є Бог, коли нам погано, – відповідає проповідник і додає: – Господь нам сьогодні каже, що чинити добро можна навіть тоді, коли ти плачеш. Бути благословенним і відкритим прийняти силу Духа Святого можна навіть тоді, коли весь світ плаче і сумує. Бути благословенним можна в найтяжчі моменти особистої історії й історії світу. Бо християнство – це релігія воплочення. Щоразу, як ми втілюємо нашу віру в наші особисті життєві рішення, то стаємо доброю новиною для Церкви, України і світу».

Відтак Глава Церкви пригадав, що у свято Благовіщення Українська Греко-Католицька Церква традиційно дякує Богові за дар життя і молиться за ще не народжене життя. «Сьогодні найбільше людей у сучасній історії людства помирає не в лікарнях, не на полі військових сутичок. Найбільше людей сьогодні гине в лоні власної матері», – підкреслив він.

«Тому сьогодні помолімося за ті родини, за тих жінок, які мають відвагу прийняти дар нового життя, зігріти його, виносити і народити світові. Подякуймо Богові і за дар власного життя. Візьмімо за нього повноту відповідальності в часи навіть цієї страшної та непередбачуваної хвороби», – попросив Блаженніший Святослав.

«Нехай сила Всевишнього осінить кожну віруючу людину. Нехай Пречиста Діва Марія, яка сьогодні зачинає вічного Бога у своєму лоні, буде нашою учителькою віри і благовісницею вселенської християнської радості», – побажав духовний лідер українців.

Департамент інформації УГКЦ,
фото з архіву

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next