АКТУАЛЬНО

«Не залиште наших сусідів в біді»: Члени Австрійської Єпископської Конференції видали своє звернення щодо війни в Україні

Субота, 19 березня 2022, 15:44
18 березня 2022 року Австрійська Єпископська Конференція звернулася зі Зверненням щодо війни в Україні до міжнародної спільноти, духовенства, вірних та усіх людей доброї волі. Єпископська конференція після загальних зборів, які закінчилися 18 березня, заявила про масштабну допомогу Україні, виділила мільйон євро негайної допомоги.

Австрійські єпископи рішуче засудили напад Росії на незалежну, демократичну та суверенну Україну, та категорично ствердили, що ця загарбницька війна є кричущим гріхом. Єпископи також заявили, що Україна має законне право захищатися від цього несправедливого нападу на основі міжнародного права, а також з точки зору миротворчої етики Церкви. Католицька церква в Австрії буде «надійним партнером» держави та суспільства у наданні допомоги біженцям та їхньої подальшої інтеграції.

«Не залиште наших сусідів в біді»
Звернення Австрійської Єпископської Конференції щодо війни в Україні

«Війна – це завжди поразка для людства.» – Після незаконного, порушуючи міжнародне право, нападу Росії на Україну 24 лютого 2022, ці слова Папи Франциска стали кривавою і гіркою реальністю для багатьох невинних жертв. Ми хочемо запевнити та пообіцяти людям, які страждають від війни в Україні, та тим які змушені вимушено залишати свої домівки: ми єпископи та ціле громадянське суспільство в Австрії несемо вас у своїх серцях, ми страждаємо разом з вами, ви не самотні, ми на вашому боці – ми з Вами! Саме тоді, коли масштаби насильства і страждань загрожують спричинити ситуацію коли вже людина просто не знаходить слів, ми повинні підняти свій голос проти несправедливості. Тому австрійські єпископи рішуче засуджують напад Росії на вільну і суверенну Україну. Ця загарбницька війна є кричущим гріхом, і її потрібно припинити якомога швидше. Необхідно уникати будь-якої подальшої ескалації, а міжнародне співтовариство має зробити все можливе, щоб якомога швидше затихла зброя і зробити можливим досягнення справедливого миру. Як єпископи, ми заявляємо: Україна має законне право захищатися від цього несправедливого нападу на основі міжнародного права, а також з точки зору миротворчої етики Церкви. Це право держави на самооборону доповнюється обов'язком міжнародного співтовариства захищати та підтримувати жертв агресії. Уже очевидна зловісна динаміка насильства, яку спричиняє кожна війна і від якої найбільше страждають найслабші та найбільш уразливі верстви населення. Перед обличчям війни християни та перш за все церкви повинні показати себе як миротворці. Важливо використовувати всі ненасильницькі засоби, щоб привести сторони до мирної угоди. Ненасильство в сенсі Нагірної проповіді Ісуса – це високий християнський етичний принцип, який розриває спіраль насильства. Це особисте рішення, але таке, яке не можна вимагати від жертв агресії. Усі зусилля, спрямовані на припинення насильства, потребують терпеливої та наполегливої молитви за мир, до якої ми, єпископи, закликаємо всіх віруючих будь-якої конфесії чи релігії та до якої ми зобов’язуємось.

Якщо сьогодні ще є якісь добрі новини, то це те, що солідарність і готовність допомогти у західних сусідів України, а також в Австрії надзвичайно великі. Це вперше, що після закінчення Другої світової війни така кількість невинних людей в Європі змушені втікати від війни. За оцінками ООН, дванадцять мільйонів людей всередині України та ще чотири мільйони біженців у сусідніх країнах потребуватимуть допомоги та захисту. Через це в Австрії та по всій Європі потрібна гуманітарна солідарність усіх сил і велика витривалість у наданні допомоги.

Готовність допомогти, яка сьогодні є в Австрії, вражає. Окрім широкомасштабної кампанії «Сусіди в потребі – допомога Україні», існують численні, часто дуже спонтанні, ініціативи допомоги. З першого дня війни громади віруючих Української греко-католицької церкви в Австрії стали надзвичайно важливими осередками допомоги Україні та контактними пунктами для біженців. Спільний візит членів уряду та парламенту до віденської греко-католицької парафії Св. Варвари був сильним знаком солідарності з Україною та виявом позитивної оцінки тих зусиль, які сьогодні роблять громади УГКЦ у Відні, Граці, Лінці, Зальцбурзі, Інсбруку та Фельдкірх, та які вони реалізують у співпраці з Карітасом Австрії. Йдеться не лише про збір та надання гуманітарної допомоги, але також про пошук житла та душпастирського служіння для біженців. Громади УГКЦ втілюють в життя різноманітні ініціативи, щоб допомогти особам які вимушено залишили Україну впоратися з життєвими викликами за межами батьківщини.

Перш за все, Карітас зі своєю глобальною мережею, а також інші церковні допомогові організації вже роблять багато в Україні, в сусідніх країнах та в Австрії, щоб полегшити страждання людей у зонах бойових дій або для біженців. Щоб допомога взагалі могла надходити необхідні гуманітарні коридори. Вони необхідні для виживання, і всі політичні суб’єкти повинні робити все можливе, щоб їх забезпечити. Для того, щоб допомогти швидко та цільово, необхідні в першу чергу грошові пожертви. З цієї причини Конференція єпископів надає через єпархії додатковий мільйон євро для проєктів Карітасу Австрії для допомоги в Україні.

Як і в минулому, Католицька Церква буде залучена як надійний партнер держави та громадянського суспільства до гуманітарної допомоги біженцям, їх прийому та інтеграції. Необхідні положення та роз'яснення щодо прийому, житла, соціального забезпечення, доступу до ринку праці та освіти повинні бути вирішені та втілені політиками якомога швидше, щоб запропонувати біженцям та допомоговим організаціям необхідну правову безпеку.

Дякуємо всім, хто причетний до надання допомоги, а також усім, хто докладає зусиль для досягнення миру та справедливості, і усім Вам бажаємо Божого благословення! Не залиште наших сусідів в біді. При цьому всі ми палко благаємо: не дозволяймо, щоб ненависть та почуття помсти заволоділи нашими серцями, залишаймося на шляху християнської любові та примирення!

Підготувала пресслужба ординаріату для вірних усіх Східних Католицьких Церков в Австрії за повідомленням Австрійського Католицького видання Kathpress та офіційного видання Австрійської Конференції Католицьких Єпископів:

biko_pressemappe_fruehjahr2022_pdf (katholisch.at)
Bischöfe zur Ukraine: Unsere Nachbarn jetzt nicht im Stich lassen (kathpress.at)

Фото: Kathpress

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next