АКТУАЛЬНО

Небайдужих закликають підтримати обов’язкове викладання християнської етики

Четвер, 28 січня 2021, 10:56
13 січня 2021 року Міністерство освіти і науки України розмістило на своєму офіційному сайті для громадського обговорення проєкт Типової освітньої програми для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти. Проєктом передбачено обов’язкове викладання Етики / Курсів морального спрямування у 5-6 класах усіх шкіл України.

Таким чином проєкт програми передбачає обов’язкове викладання відповідних курсів, водночас вибір конкретної програми («Етика», «Основи християнської етики», «Християнська етика в українській культурі», «Біблійна історія та християнська етика» тощо), залишається правом батьків та конкретної школи. 

Вказане положення є пропозицію особисто Міністра освіти і науки України С. Шкарлета і є результатом уваги по позиції церковної спільноти, озвученої влітку 2020 р. під час зустрічі Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій з Прем’єр-міністром України Д. Шмигалем.

Наразі викладання курсів морально-духовного спрямування здійснюється лише у 34,73 відсотках шкіл України. Таким викладанням нині охоплено лише 13,19 відсотків учнів. Тому нині практично 87 відсотків майбутніх громадян України не мають можливості вивчення курсів морально-духовного спрямування.

При цьому щороку кількість відповідних шкіл і учнів скорочується. Щоденно кількість учнів, охоплених викладанням курсів морально-духовного спрямування, скорочується на сімдесят п’ять дітей, тобто більше, ніж на два класи за день! 

Відтак запровадження обов’язкового викладання Етики / Курсів морального спрямування у 5-6 класах усіх шкіл України вагомо сприятиме як подальшому викладанню курсів морально-духовного спрямування, так і належному вихованню учнів.

Наразі, за наявною інформацією, на Міністерство освіти і науки чиниться тиск з боку опонентів викладання у закладах освіти курсів духовно-морального спрямування щодо скасування вказаної пропозиції.

З огляду на це, існує НАГАЛЬНА НЕОБХІДНІСТЬ підтримати пропозицію щодо обов’язкового викладання Етики / Курсів морального  спрямування у 5-6 класах усіх закладів загальної середньої освіти і у цьому відношенні проєкт  Типової освітньої програми для 5-9 класів.

Нижче наведено посилання на проєкти відповідних листів.

Проєкт листа 1

Проєкт листа 2

Проєкт листа 3

Проєкт листа 4

Прохання направляти вказані листи до 28 січня 2021 р. на електронні адреси: 

  • [email protected] Світлана Фіцайло, головний спеціаліст відділу змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин Головного управління шкільної освіти 
  • [email protected] Юрій Кононенко, начальник Головного управління шкільної освіти директорату шкільної освіти
  • [email protected] Сергій Шкарлет, міністр освіти і науки України
  • [email protected] відділ звернень громадян Міністерства освіти і науки України
  • [email protected] Міністерство освіти і науки України 

Департамент інформації УГКЦ за матеріалами https://velychlviv.com


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next