АКТУАЛЬНО

"Нехай цей стяг нагадує усім нам, що джерелом сили і запорукою наших перемог є віра і смиренне приклоніння перед Всевишнім...” — владика Богдан (Дзюрах)

Неділя, 29 квітня 2018, 20:54
У неділю, 29 квітня 2018 року, на Майдані Незалежності відбулися урочистості з нагоди 100-річчя підняття українського прапора на кораблях Чорноморського флоту, під час яких на головному флагштоку України було піднято Прапор Віськово-морських сил України.

У заході взяли участь представники Ради у справах душпастирства при Міністерстві оборони України. Панахиду за офіцерами і моряками ВМС, які віддали своє життя за волю і незалежність України, відслужив владика Богдан Дзюрах, секретар Синоду Єпископів УГКЦ, у співслужінні з о. Андрієм Хімяком, заступником секретаря Синоду Єпископів УГКЦ.

"Сьогоднішнім урочистим підняттям прапора ВМС ми пригадуємо одну з ключових подій в історії національно-визвольних змагань українського народу, коли сто років тому, 29 квітня 1918 року, о 16:00 над кораблями Чорноморського флоту був піднятий український стяг і флот проголошено Державним флотом України. Ті українські офіцери і моряки, свідки і учасники цієї славної події не мріяли, що настане час, коли прапор ВМС незалежної України буде піднято в серці Української Держави, у стольному граді Києві. Вони не мріяли про це, вони в це вірили!" — звернувся до присутніх владика Богдан Дзюрах, секретар Синоду Єпископів УГКЦ, у своєму слові на урочистому піднятті прапора Військово-морських сил України.

За його словами, сьогодні ми є свідками того, що їхня віра не була даремною. На його думку, вони вірили так, як вірили Герої Крут і воїни УПА, як вірили Герої Небесної сотні і мужні курсанти Севастопольської академії ВМС України, які співали український Гімн перед лицем підступного окупанта. Вони вірили так, як вірять нинішні захисники України. І ми знаємо, що також їхня віра не буде даремною.

"Нехай цей піднятий у небо український стяг буде даниною нашої шани і вдячності оцим відважним українським морякам, які вірили в Українську Державу, і залишили нам назавжди подиву гідний приклад героїзму та вірності рідному народові. Нехай цей стяг, піднесений у небо, нагадує усім нам, що остаточним джерелом нашої сили і запорукою наших перемог вчора, сьогодні і завжди є свята віра, смиренне приклоніння перед Всевишнім у молитві про Божу поміч і Боже заступництво. Недаремно з глибини віків до нас дійшов такий крилатий вислів стародавніх моряків: хто не вміє молитися, нехай не виходить у відкрите море", — наголосив на важливості цієї події владика Богдан (Дзюрах).

Секретар Синоду Єпископів УГКЦ також побажав, щоб Всевишній завжди нагороджував нинішніх українських захисників Вітчизни підтримкою та ласкою! "Нехай Господь береже своєю благодаттю і своїм заступництвом та благословить усіх вас і усіх нинішніх захисників Вітчизни! А всім тим, хто боровся під цим українським прапором і віддав своє життя за незалежність Української Держави і за свободу українського народу, нехай Господ дарує блаженний упокій і сотворить їм вічную пам'ять", — наприкінці підкреслив владика Богдан (Дзюрах), секретар Синоду Єпископів УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next