АКТУАЛЬНО

«Непохитна віра мучеників ХХ століття може надихнути європейців стати на шлях християнського життя», - Глава УГКЦ

Субота, 09 листопада 2013, 11:59
«Із великою радістю дізнався, що цей симпозіум присвячено 390-й річниці відходу у вічність св. Йосафата, одного з найбільших святих Східних Католицьких Церков. Приклад св. Йосафата показує, чому кожне автентичне свідчення віри має також екуменічний характер. Адже той, хто живе у глибокому зв’язку з Богом, не може не страждати через розкол Церкви», - написав у привітальному слові Блаженніший Святослав (Шевчук), Верховний Архиєпископ Києво-Галицький, Глава УГКЦ, до Крістофа Шенборна, Архиєпископа Віденського, Ординарія для вірян візантійського обряду.

Текст Глава УГКЦ написав з нагоди симпозіуму «Що означає сьогодні, бути християнином? Із досвіду мучеництва Східних Церков», який відбувся у Відні (Австрія), 9 листопада. Це вітання зачитав владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, який представляв нашу Церкву на цьому заході.

Предстоятель Церкви зазначає, що св. Йосафат і тисячі свідків віри та мучеників ХХ століття подають теперішнім християнам цінну науку, як зберегти й засвідчити скарб віри в наш час. На його переконання, у нині у багатьох царинах людського життя панує замішання й непевність. З огляду на це ми повинні учитися від них використовувати кожну нагоду, щоб ділити з іншими радість і надію, що їх черпаємо з нашого зв’язку з воскреслим Христом.

«Якщо нашій Церкві, як і багатьом іншим Церквам Центральної та Східної Європи, у минулому столітті була дарована благодать мучеництва, то ця благодать повинна служити всій Європі. Переконаний, що саме жертовна відданість мучеників ХХ століття найвищому благу і їхня непохитна віра в Боже провидіння можуть надихнути християн Європи виявити відвагу, піднятися за правду і стати на шлях християнського життя в сучасній Європі», - пише він у Привітальному слові.

Крім цього, Першоієрарх УГКЦ зауважує, що християни, як носії Святого Духа, якого у візантійській традицій називають ще Утішителем, покликані проповідувати й передавати іншим нову надію і нове життя. Саме Дух Божий дає силу мученикам усіх часів і нам, що живемо сьогодні залишатися вірними свідками Христа в наш час.

Наостанок Блаженніший Святослав закликав свідчити живого Христа й істину в сучасній Європі: «Дивіться в майбутнє Європи з надією і довірою, слухайте голосу Божого й дозвольте Святому Духові діяти у вас і через вас! Живіть у вірі щиро!».

Дивитися пряму онлайн-трасляцію http://www.3ltv.com/live-stream.php.

 

Департамент інформації УГКЦ

 

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next