АКТУАЛЬНО

Нова редакція Закону "Про свободу совісті та релігійні організації" з’явиться найближчим часом – Указ Президента

Четвер, 13 січня 2011, 16:34
Президент України Віктор Янукович 12 січня видав Указ № 24/2011, яким затвердив План заходів із виконання обов'язків та зобов'язань України, що випливають з її членства в Раді Європи, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Президент України Віктор Янукович 12 січня видав Указ № 24/2011, яким затвердив План заходів із виконання обов'язків та зобов'язань України, що випливають з її членства в Раді Європи, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Президент доручив реорганізованому Міністерству культури України та Міністерству юстиції України “забезпечити зміцнення правових засад свободи світогляду та віросповідання в Україні”. Загальною метою законодавчих змін є прагнення до “сталого функціонування демократичних інститутів та утвердження верховенства права”, зазначено в Указі.

Для цього зазначені міністерства до 1 лютого 2011 року мають подати Уряду для наступного внесення на розгляд Верховної Ради України два законопроекти:

– нову редакцію Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» (з врахуванням зауважень Доповіді ПАРЄ);

– про повернення культових будівель релігійним організаціям (відповідно до Висновку ПАРЄ № 190 (1995) та підпункту 13.18 Резолюції ПАРЄ 1466 (2005)).

Крім цього, Міністерству юстиції доручено забезпечити супроводження у Верховній Раді України законопроекту про порядок організації і проведення мирних заходів (реєстр. № 2450) відповідно до підпункту 7.5.2 Резолюції ПАРЄ 1755 (2010).

Нагадаємо, що питання розробки нової редакції Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» за останні 5 років відображається в Указах Президента України вже вчетверте. Аналогічне доручення містилось в однойменному Указі 2006 року попереднього Президента Віктора Ющенка, а також в його Указах 2009-2010 років стосовно Річних національних програм з підготовки України до набуття членства в НАТО.

Слід зауважити, що згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України № 1228-р від 14.06.2010 року розробка нової редакції Закону про свободу совісті передбачалася лише “після прийняття Концепції державно-конфесійних відносин в Україні”.

Ще раніше розпорядженням Кабінету Міністрів України № 1002-р від 23.07.2008 року було доручено розробити нову редакцію цього Закону та подати на розгляд Уряду лише “після узгодження остаточної редакції законопроекту провідними релігійними організаціями України”.

Як повідомляв ІРС, наприкінці 2010 року Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій, представники 9 християнських Церков України та учасники Круглого столу на тему державно-церковного діалогу звернулись до Президента В.Януковича із закликом утриматись від поспішного внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» з метою збереження існуючого балансу у міжконфесійних відносинах та високого рівня забезпечення релігійної свободи.

На думку глав конфесій та експертів, будь-які зміни до чинного Закону попередньо мають знайти консенсус та підтримку всередині релігійної спільноти України.

 

http://www.irs.in.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next