АКТУАЛЬНО

Новики та новички чинів і згромаджень УГКЦ вшанували пам’ять блаженного свщмч Омеляна Ковча

Понеділок, 22 квітня 2019, 12:01
17 квітня 2019 року, вшановуючи пам’ять блаженного свщмч Омеляна Ковча, Патріарша комісія у справах монашества УГКЦ у співпраці з Місією постуляції святих УГКЦ організували мандрівку новиків та новичок чинів і згромаджень УГКЦ до м. Перемишлян, де душпастирював блаженний свщмч Омелян Ковч.

Метою паломництва було познайомити новиків та новичок із життям, діяльністю та мученицьким подвигом цього праведника і подвижника УГКЦ.

Учасники прощі відвідали монастир Вознесіння Господнього отців василіан у м. Золочеві. У храмі Святого Миколая Чудотворця Божественну Літургію для них відслужив о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ.

У проповіді отець наголосив, що мучеництво є найвищим даром життя, яким мученики ствердили віру, протиставилися агресії тоталітарних режимів і дали приклад суголосності слова їхніх проповідей і діл милосердя, що ними вони засяяли немов зорі на небі у час духовного упадку людства, у час безумства війни. 

Опісля відбулася екскурсія у музей "Золочівський  замок", який сумно відомий з часів сталінських репресій як пересильна тюрма, де загинуло понад півтори тисячі в’язнів, серед яких о. Омелян Дурдела, парох с. Червоного біля Золочева. Крім того, тисячі в’язнів перейшли через цю в’язницю у час етапування до таборів Сибіру, як свщмч. Іван Зятик, ЧНІ. 

Прочани відвідали Свято-Успенську Унівську лавру, де душпастирював архимандрит студитів свщмч Климентій Шептицький, який відомий благодійністю щодо убогих та сиріт, і разом з о. Омеляном став на захист переслідуваних євреїв. Новики помолилися біля чудотворної ікони Пресвятої Богородиці. У Перемишлянах, в історико-краєзнавчого музеї, п. Любов Домінчук провела для прочан конференцію «Духовна спадщина бл. свщм Омеляна Ковча». Також новики та новички  в центрі міста помолилися біля меморіального пам’ятника блаженного свщмч. Омеляна та завершили паломництво молитвою у храмі Святого Миколая Чудотворця, де двадцять років душпастирював блаженний Омелян.

Парох храму о. Віталій розповів про плекання живої пам’яті у громаді, про життя і діла милосердя блаженного о. Омеляна та вказав на його запал в організації прощ до монастиря в Уневі. Отець наголосив на духовному зв’язку та злагоді в душпастирстві між свщмч. Омеляном та свщмч. Климентієм, заохочуючи монашество до плекання духу молитви та активної праці для добра вірних у парафіяльних громадах.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://missiopc.blogspot.com


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next