АКТУАЛЬНО

Новий доктор в УГКЦ

Четвер, 06 квітня 2017, 16:27
Нещодавно наукове середовище УГКЦ поповнилося ще одним доктором. Отець Олег Чупа, випускник і сповідник Дрогобицької духовної семінарії, здобув науковий титул доктора в галузі церковної історії. 4 квітня 2017 року на Богословському відділі університету м. Ополє (Польща) він успішно захистив докторську дисертацію на тему «Духовенство унійної Перемишльської єпархії в 1715-1746 роках».

Ця наукова праця в галузі церковної історії була написана під науковим керівництвом о. Казимира Долі. Отець габ. д-р Йозеф Патер, один з її рецензентів, так окреслив проблематики, з якою зіштовхнувся о. Олег Чупа: «Автор порушив доволі складну тему, що стосується духовенства унійної Перемишльської єпархії у відносно короткий період часу – за єпископства Єроніма Устрицького, в 1715-1746 роках. У цих вузьких часових рамках автор дослідження постановив собі вивчити життя і діяльність духовенства Перемишльської єпархії в контексті реформ загальноцерковного Замойського Синоду 1720 р. та Перемишльського собору 1740 р. Труднощі полягають в тому, що йдеться про спадщину людського життя окресленої соціальної групи - в цьому випадку унійного духовенство всіх рівнів, тобто перемиських єпископів, вищих єпархіальних урядників (співробітників консисторії, курії єпископа, церковного суду, деканів і їх помічників) і парафіяльного духовенства (священиків, дияконів, дяків і церковного притчу), і все це в багатогранних вимірах: індивідуальному та соціальному, релігійно-церковному і державному, культурному, народному та господарському». 

Оцінюючи проведену о. Олегом Чупою роботу, о. габ. д-р Станіслав Набіванєц, ще один рецензент цієї докторської дисертації, зазначив: «Автор продемонстрував свою ерудицію, добре володіння історично-науковим апаратом, обізнаність із досліджуваними ними питаннями, вміння робити умовиводи, аналізувати здійснювати попередній синтез». 

Отець Олег Чупа у 2005 році закінчив Дрогобицьку духовну семінарію блаженних священомучеників Северина, Якима і Віталія. Навчався також в Українському католицькому університеті та Опольському університеті (Польща). У грудні 2007 року отримав священичі свячення з рук владики Юліана (Вороновського). Сьогодні є прес-секретарем Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ, сповідником єпархіальної семінарії та сотрудником парафії Святого архистратига Михаїла с. Лішня Дрогобицького р-ну.

Семінарійна спільнота щиро вітає о. Олега Чупу і бажає йому подальших наукових здобутків.

dds.edu.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next