АКТУАЛЬНО

Новий номер «Патріярхату» про те, як передавати віру сьогодні

Четвер, 15 квітня 2021, 16:28
«Як передавати віру» – це питання, винесене в заголовок другого номеру часопису, – одне з фундаментальних для спільноти учнів Христових у всі часи. Звісно, успіх цього завдання залежить винятково від того, наскільки сама людина (до процесу передавання віри покликані всі охрещені) ходить у Бозі, адже Він є дарувателем віри.

Проте ті, через кого віра має передаватися, зостаються недосконалими і своє завдання – з немочі людської – можуть «не туди повернути». Але завжди є шанс «вийти з манівців», як говорить викладач біблійних наук Дрогобицької духовної семінарії, капелан громадських організацій, о. Ігор Цмоканич. У статті «Вийти з манівців. Контекст євангелізації» він проводить паралелі поміж волонтерським та церковним середовищем і зізнається, що глибоких речей священника можуть навчити люди далекі від Церкви.

Продовжує лінію теми номера д-р Андрій Сороковський, голова Українського патріархального товариства у США. Він глибоко аналізує демографічні та соціальні виклики, становище УГКЦ у діаспорі та пропонує цікаві напрямні для спроби переходу зі стану законсервованості в розвиток. Про це в його матеріалі «УГКЦ в США: виклики і відповіді».

Якщо попередні статті – це погляд із Європи та США, то наступний матеріал представляє так званий латиномовний світ. Інтерв’ю з аргентинським єпископом Даниїлом Козлинським про те, що для УГКЦ Аргентини у пріоритеті, що турбує, а що тішить.

«НЕ_підпільна Церква: втрати на шляху відродження» – стаття о. Олександра-Августа Чумакова, непересічного одеського салезіанина, якого можна слухати годинами, певною мірою теж стосується теми цього номера, адже вона про передання віри в умовах підпілля і про те, що не так із нами сьогодні. Водночас матеріал з’явився саме напередодні відзначення 75-ї річниці Львівського псевдособору 1946 року, котрий став початком підпілля й осмисленню якого присвячено ще дві статті цього номера: «Львівський псевдособор у низці "ліквідацій унії"» о. д-ра Юрія Аввакумова, професора історії християнства в університеті Нотр-Дам, США, та «Незаконне зібрання духовенства і мирян у березні 1946 року» єпископа-помічника Тернопільської архиєпархії, владики Теодора Мартинюка.

Про військо як зріз строкатого українського суспільства, про еволюцію капеланського служіння в арміях інших країн і про те, «що служіння військового капелана – це можливість прорватися крізь самого себе у напрямку кращої версії власної особистості. Бо тут – якісна школа життя», друга частину інтерв’ю з о. Андрієм Зелінським, заступником керівника Департаменту військового капеланства УГКЦ «Священник-військовослужбовець: потреба й обґрунтування».

Матеріал «Чому людям подобаються теорії змови» теж про транслювання віри… Тему розкриває д-р Дмитро Шеренговський, кандидат політичних наук, старший викладач кафедри політичних наук, заступник проректора Українського католицького університету. Крім того, автор робить невеликий екскурс в історію явища, вказує на небезпеки з ним пов’язані й дає рецепт звільнення від сіті теорії змов: вірити в те, що знаємо, і знати, у що ми віримо.

Віра невіддільна від слова, адже «Церква народжена Словом і через Слово. Її духовне життя, її суспільна місія оприявнюється через слово мовлене… Але сам же Христос дарує нам притчу про кукіль – бур’ян, посіяний "людиною-ворогом" серед пшениці. Словесний кукіль – неминуча даність нашого забрудненого гріхом світу. На жаль, його годі позбутися й у церковному житті», – про співіснування і протистояння розмірковує архиєпископ Ігор Ісіченко у статті «Світло слова і словесний кукіль».

Переконані, що Вам буде цікавою кожна стаття цього номера.

Запрошуємо до читання і передплати.

Передплатити журнал можна через Укрпошту – 90827.

Електронний варіант часопису зручно придбати на https://journals.ua/

Архівні матеріали – на сайті www.patriyarkhat.org.ua, зокрема й англійською мовою в окремому новому розділі.

Знайомтесь з анонсами та статтями на сторінці у Фейсбук: Часопис Патріярхат та у Твітері: Часопис Патріярхат.

Редакція суспільно-релігійного часопису «Патріярхат»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next