АКТУАЛЬНО

Нову книгу «Нарис історії УГКЦ на Буковині» презентували у Львові

Четвер, 23 вересня 2021, 12:43
Нову книгу «Нарис історії УГКЦ на Буковині», у якій досліджено понад 200-літню історії розвитку греко-католицької спільноти Буковини, представило Видавництво УКУ на Книжковому форумі у Львові.

Презентація видання відбулася у перший день Книжкового форуму у Львові за участі співавтора Андрія Яремчука, наукового редактора Володимира Мороза, ректора УКУ о. Богдана Праха та адміністратора парафії у Катедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці (м. Чернівці) о. Валерія Сиротюка. Модерував зустріч декан Філософсько-богословського факультету УКУ о. Юрій Щурко. Організатори презентації: Інститут історії Церкви та Видавництво УКУ. 

Під час презентації Андрій Яремчук зазначив, що у виданні вдалося зібрати історію від самого початку появи греко-католиків на Буковині аж до сучасних часів: «Ми побували у селах, де діють або колись діяли церкви УГКЦ, спілкувалися зі старожилами, зібрали унікальні спогади місцевих жителів. Нині Українська Греко-Католицька Церква на Буковині живе та розвивається. Наприклад, зараз триває будівництво нової святині у Хотині. Ця книжка про людей і для людей, зокрема для майбутніх священників, аби вони побачили, який нелегкий шлях пройшли їхні колеги, і почерпнули цей безцінний досвід». 

Цю ж тезу підтвердив і модератор зустрічі, декан Філософсько-богословського факультету УКУ о. Юрій Шурко: «Книга ”Нарис історії УГКЦ на Буковині” – не просто сухі факти, а історія життя церкви. І саме завдяки таким дослідженням історія оживає». 

На презентацію книги до Львова приїхав отець Валерій Сиротюк, який чи не найдовше служить на Буковині в історії новітньої УГКЦ. Він близько 30-ти років є адміністратором парафії у Катедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці.  «Я знаю, що історична книга часто може зацікавити тільки фахівця, особливо, коли він проводить дослідження, шукає інформацію. Однак я хочу закликати прочитати цю книгу всіх. Адже історія як пазл: неможливо, наприклад, говорити про церкву у Львові без церкви у Чернівцях. Якщо хтось із читачів захопиться хоч одним священником, життя якого описане у цій книзі, це буде чудово», – звернувся до присутніх отець Валерій. 

Ректор УКУ отець Богдан Прах у ході роботи консультував науковців, які працювали над цим виданням, а також поділився з ними науковою методою, якою послуговувався сам у історичних дослідженнях. Він пригадує, що коли Андрій Яремчук представив першу версію цієї книги, то дуже зрадів. 

«Зі свого наукового досвіду можу сказати, що пророблена клопітка робота. Досі були окремі уривки, але цілісної історії УГКЦ Буковини ми не мали. Тож я хочу заохотити науковців досліджувати, бо скільки білих плям ми маємо в історії нашої Церкви. Без їхнього дослідження ми не можемо побачити цілісної картини минулого, а відповідно не можемо ясним оком подивитися у майбутнє. Коли ми зрозуміємо минуле, то зможемо певніше дивитися на українську церкву, Галичину й Україну загалом. Заохочую вас прикластися до цього і плекати історичні дослідження», – звернувся до науковців та семінаристів ректор УКУ. 

Володимир Мороз, науковий редактор видання зазначив, що книга «Нарис історії УГКЦ на Буковині» – свідчення командної та органічної роботи. Він розповів, що у виданні на системному рівні присутні кілька вимірів:

контекст УГКЦ на Буковині: книга показує динаміку повстання УГКЦ на Буковині, не у вакуумі, а в загальному вимірі усієї Церкви та у взаємодії з різними конфесіями; 

глобальність – осягає навіть ту Буковину, яка була у серцях емігрантів у Австрії чи Австралії;

книжка має суспільне значення, адже історики реалізували свою роль «не розгубити у розсіянні сущих»;

текст книги дуже олюднений, людяний – це стало можливим завдяки відкритості авторів до співпраці, які 5 років збирали матеріал, а сама редактура тривала майже 2 роки. Саме ця відкритість дозволила цілісно представити життя УГКЦ на Буковині.

«Для майбутніх дослідників є ще чимало роботи. По історії УГКЦ на Буковині існує багато джерел і вони далеко не всі зібрані: треба досліджувати початки, період підпілля. Зараз ми знаходимо нові документи не лише в Україні, а й в Румунії. Свіжого погляду також потребує дослідження місцевого культурного, релігійного життя, зокрема про священниче життя і мирянський рух», – додав Володимир Мороз. 

Проректор УКУ, історик Олег Турій підсумував: «Цей нарис, люди, які його робили і про яких він – це те, що нас об’єднує. Важливо, що ця книжка є пошуком минулого заради майбутнього, щоб церква жила. Бо нині часто вона виживає в суперечливих обставинах і всупереч складним умовам». 

Додамо, що у монографії Нестора Мизака та Андрія Яремчука «Нарис історії УГКЦ на Буковині» викладено результати дослідження понад двохсотлітньої історії розвитку греко-католицької спільноти на Буковині в межах сучасної України – Чернівецької єпархії УГКЦ та Румунії – Буковинського деканату Українського генерального вікаріату Румунської ГКЦ. На сторінках книги висвітлено процес поступової розбудови мережі греко-католицьких парафій і його значення для збереження національної ідентичності буковинських українців, а також подвижницьке служіння греко-католицького священства за австрійської, румунської та радянської влади.

Відділ інформації УКУ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next