АКТУАЛЬНО

«Ніколи не потрібно думати, що ми всезнайки, бо самовпевненість – це перший крок до упадку», – Блаженніший Святослав

Середа, 05 травня 2021, 14:02
У кризових ситуаціях я шукаю поради мудрих людей, які, можливо, краще знають ту чи іншу ділянку людського буття або знання. Ніколи не потрібно думати, що ми всезнайки, що ми всемогутні, що ми самі собі дамо раду. Така самовпевненість – це перший крок до упадку. Про це в інтерв’ю "Українській правді" розповів Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, який сьогодні, 5 травня, святкує свій 51-й день народження.
Фото: Дмитро Ларін Фото: Дмитро Ларін

Відповідаючи на запитання про сумніви і кризу віри, Глава Церкви сказав, що він ніколи не сумнівався в існуванні Бога і правдивості тих істин, які Господь відкриває.

Разом із тим, Блаженніший Святослав ствердив, що сумнів як такий не є чимось поганим, адже в сумнівах людина шукає відповідей на запитання, які перед нею стоять.

«Кожна віруюча людина – це людина в дорозі. Наш шлях віри – це шлях до повноти пізнання Бога. Як каже апостол Павло, ми тут, на землі, бачимо Бога, немов у дзеркалі і постійно зростаємо до повноти Христа. І тому для християнина, який вірує, це нормально – сумніватися, нормально постійно бути в діалозі з Богом і питати в Нього, як правильно вчинити», – сказав він.

Глава УГКЦ розповів, що він переживав різні обставини, коли не розумів, як правильно вчинити. Нові виклики, за його словами, потребують нових відповідей, а їх наперед підготованих на всі новітні питання немає. Звідси кожна людина, яка шукає таких відповідей, каже він, переживає кризу віри.

Блаженніший Святослав зауважив, що слово «криза» має сьогодні негативну конотацію, хоча «крізіс» з грецької – це момент, де треба шукати відповідь, робити вибір.

Глава Церкви поділився, що в його випадку пошук відповідей на новітні запитання є постійний, адже рішення, які він приймає, стосуються всієї Церкви.

«Такий пошук є постійний, бо  йдеться не тільки про мене. Якщо би я робив лише пошук щодо вчинків як приватна особа, це одне, це доволі легше. Але я несу відповідальність не тільки за себе. Тому я шукаю поради», – розповів Предстоятель.

Інтерв'ю Блаженнішого Святослава "Українській правді" читайте тут.

Допомогою в пошуку правильних відповідей на актуальні запитання, окрім як просити поради, Глави УГКЦ назвав також іспит сумління – оцінку власних вчинків, рішень.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next