АКТУАЛЬНО

Оберігати Божі дари, щоб запалити світло надії! Інавгураційна проповідь Папи Франциска

Вівторок, 19 березня 2013, 14:36
«Дорогі брати й сестри! Дякую Господу Богу за те, що можу відслужити цю Святу Месу з нагоди початку Петрового служіння в день пам’яті святого Йосифа, Обручника Пречистої Діви Марії та Небесного покровителя Вселенської Церкви: це дуже багатий за змістом збіг. Крім того, сьогодні іменини мого шанованого попередника: ми єднаємося з ним молитвою, сповненою любові та вдячності», – цими словами Папа Франциск розпочав свою проповідь під час інавгураційної Служби Божої, яку він очолив на площі Святого Петра у вівторок, 19 березня 2013 року.
«Дорогі брати й сестри! Дякую Господу Богу за те, що можу відслужити цю Святу Месу з нагоди початку Петрового служіння в день пам’яті святого Йосифа, Обручника Пречистої Діви Марії та Небесного покровителя Вселенської Церкви: це дуже багатий за змістом збіг. Крім того, сьогодні іменини мого шанованого попередника: ми єднаємося з ним молитвою, сповненою любові та вдячності», – цими словами Папа Франциск розпочав свою проповідь під час інавгураційної Служби Божої, яку він очолив на площі Святого Петра у вівторок, 19 березня 2013 року. Привітавши учасників спільної молитви, представників інших Церков та релігій, глав держав та офіційних делегатів, Святіший Отець відразу перейшов до коментування біблійних читань, які призначені на цей день. «Центром християнського покликання є Христос. Оберігаймо Христа в нашому житті, щоб оберігати інших, щоб оберігати творіння», – сказав Римський Архиєрей, звертаючись до численних учасників цієї історичної події. Він зауважив, що покликання стосується не тільки християн, а й усіх людей, що воно має дуже широкий контекст. «Це означає оберігати людей, турбуватися з любов’ю про всіх, про кожну особу, а особливо про дітей, рідних, тих, хто слабший і часто знаходиться десь на маргінесі наших сердець. Це означає дбати одне про одного в сім’ї… Це також означає зі щирістю переживати дружбу». Окремо звернувся у проповіді Папа до людей, які наділені політичною, економічною владою. «Хочу дуже попросити всіх, хто виконує відповідальні завдання в економічній, політичній і суспільній сферах, усіх чоловіків і жінок доброї віри – будьмо охоронцями творіння, Божого плану, вписаного в природу, охоронцями ближнього, навколишнього середовища; не дозвольмо, щоб шлях цього нашого світу супроводжували знаки руйнування та смерті! Але щоб оберігати, ми повинні також дбати про себе самих. Пам’ятаймо про те, що ненависть, заздрість і гордість забруднюють життя! Оберігати, отож, означає чувати над своїми почуттями, своїм серцем, бо саме звідти виходять добрі й злі наміри: ті, які будують, і ті, які руйнують! Ми не повинні боятися доброти, навіть більше, лагідності!» – наголосив проповідник. Далі Святіший Отець зауважив, що в читанні з Послання святого Павла до римлян розповідається про Авраама, який «проти надії надіявшись, повірив». «Також сьогодні, – сказав він, – перед обличчям захмареного сірого неба, ми потребуємо побачити світло надії... Оберігати створіння, кожного чоловіка та жінку, з поглядом повним лагідності та любові, – означає відкривати горизонти надії, означає відкривати проміжки світла серед численних хмар, означає нести тепло надії!» А для кожного віруючого, на переконання Святішого Отця, горизонтом надії є Бог, який відкрився нам у Христі! «Оберігати Ісуса з Марією, оберігати все творіння, оберігати кожну людину, особливо, бідну, оберігати нас самих: ось яке служіння покликаний здійснювати Єпископ Рима, але до якого покликані ми всі, щоб знову засяяла зоря надії: оберігаймо з любов’ю все те, що Бог нам подарував, – закликав Папа Франциск і додав: – Прошу заступництва Пречистої Діви Марії, святого Йосифа, святих Петра і Павла, святого Франциска, щоб Святий Дух супроводжував моє служіння, а всім вам кажу: моліться за мене!» Перед початком Літургії відбувся «урочистий початок Петрового служіння». До гробу святого Петра Папа вирушив із захристії в супроводі Патріархів та Верховних Архиєпископів Східних Католицьких Церков. У цій процесії брав участь Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ. Звідти процесія вирушила до місця Богослужіння перед фасадом Ватиканської базиліки. Перед престолом кардинал-протодиякон наклав Святішому Отцеві палій (той самий, який носив Папа Венедикт XVI), кардинал-протопресвітер зачитав молитву, а кардинал-декан вручив перстень. Останнім вступним обрядом був акт послуху, який від імені всіх склали шість кардиналів, по три від кожного чину. Представники інших станів складуть акт пошани та послуху тоді, коли Папа Франциск офіційно перебиратиме катедральний собор Рима – папську базиліку Святого Івана на Латерані.  

Департамент інформації УГКЦ за матеріалами інтернет-видань

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next