АКТУАЛЬНО

Обіцяй мало – роби багато: Центр митрополита Андрея Шептицького урочисто відкрито

Понеділок, 11 вересня 2017, 13:57
10 вересня Центр митрополита Андрея Шептицького у Львові розпочав роботу. Ще із самого ранку гості звідусіль наповнювали університетське містечко. Недільний день перетворився на справжнє свято однодумців, на якому зібралися усі, кого хвилює доля УКУ: це владики УГКЦ, жертводавці, друзі університету, духовенство та просто люди, котрі хотіли пережити атмосферу радості, піднесення і бути причетними до знакової події не лише університету, а й усієї України.

Люди, розмови, усмішки, привітання та обійми заповнили усі простори університетського містечка – хтось оглядав Центр Шептицького, хтось прийшов до храму Святої Софії – Премудрості Божої, для ранкової молитви, а дехто зустрів давніх друзів поблизу Колегіуму і не стримав обіймів. З кожною хвилиною людей ставало дедалі більше і більше, а в повітрі, здається, відчувалося єднання та вдячність. Згодом усі попрямували до академічного корпусу університету для урочистого вшанування найбільших жертводавців, посвячення пам’ятної дошки з прізвищами людей і назвами організації, котрі багаторічно допомагають УКУ і без чиїх пожертв не було б більшості успішних проектів університету, зокрема Центру Андрея Шептицького, який вже зараз чекає відвідувачів.

Президент УКУ владика Борис (Ґудзяк) у спільній молитві з іншими владиками, ректором УКУ Богданом Прахом та духовенством освятили скляні таблички, що символізують спільноту благодійників університету. На них прізвища декількох десятків найбільших жертводавців УКУ таких як Джеймс та Луїза Темертеї, Адріан Сливоцький і Христина Балко Сливоцька, Люба Баць та Григорій і Павлина Баць, Вальтер та Лідія Хендрікс та багато інших. “За вдячність тисячам жертводавців Кампанії  розвитку УКУ “Нове покоління для нової України” 2010-2016, які своєю щедрістю уможливили створення цього університетського містечка. Нехай Господь благословить усіх доброчинців Університету!” – надпис на одній із табличок.

Опісля освячення цього видимого знаку вдячності усі попрямували на Архиєрейську Божественну Літургію в храмі Святої Софії – Премудрості Божої, яку очолив Владика Борис. Частина людей заповнили увесь храм аж до виходу, а  інша частина – зайняли місця на стільцях напроти сцени, яку змонтували поряд із центром Шептицького, і спостерігали за літургією на проекторі.

Храм ожив, а спів хору довершував настрій радості. Врешті, після читання Євангелії, владика Борис Ґудзяк звернувся до присутніх із словами:

“У храмі, який рік тому освятив Патріарх Святослав Шевчук, сьогодні ми молимося у день, коли освячується новий центр імені Митрополита Андрея Шептицького. Храм святої Софії – Премудрості Божої, Центр Митрополита Шептицького, цей університет, наша церква, наше спілкування – це слухання Слова. У кожного з нас є різні проблеми, питання, ситуації, можливо, амбіції щось будувати, чогось хотіти… А Господь кличе нас відчути у своєму серці Його присутність. І якщо ми сьогодні не побачимо Його у цьому храмі, в очах ближнього, якщо ми своєю усмішкою не зможемо віддзеркалити Його світло, то це означає, що через свої інші пріоритети ми не виконали того, до чого покликані”.

Під час богослужіння відбулося освячення цеглинок у храмі, а опісля освячення і відкриття Центру Митрополита Андрея Шептицького за участі головного фундатора Джеймса Темертея, архітектора Центру Стефана Беніша та інших почесних гостей.  Перед окропленням святою водою головних дверей Центру Шептицького владика Борис зауважив, що кропило, як він тримає у руках – те саме, яким колись у 2001 році папа Іван Павло ІІ під час візиту до Львова освятив цю ділянку, де зараз розбудовується університетське містечко.

Опісля чину освячення, ведучі святкового дня проректор з науково-педагогічної роботи Софія Опацька та декан факультету суспільних наук  Володимир Турчиновський, запросили на сцену ректора УКУ отця Богдана Праха. “Не одне покоління молило Господа, щоб відродження прийшло в Україну. А найкращим відродженням є освіта і виховання. Ще патріарх Йосиф Сліпий, стукаючи кулаком по столі, просив Господа про університет. І це сталося. Тому дякую Богові та усім присутнім за допомогу, молитву та співпрацю”, – наголосив отець Богдан Прах і передав слово владиці Борису Ґудзяку, який, з його слів, виношував у своєму серці мрію Патріарха Йосифа Сліпого про університет.

“На цьому місці, за планами радянської влади, мала бути комуністична будівля, але справедливим було, щоб тут повстало щось у дусі Львова, але з ХХІ століття. І сьогодні – це Центр Шептицького, – зауважив владика Борис. – Велике спасибі усім, хто допомагав здійснювати мрію гуманного містечка, яке відновлює Богом дану людську гідність. Ми схиляємо голові перед жертводавцями, які стали нашою ріднею, членами комітетів, усіма людьми, які підтримують нас”.

Після слів подяки владика запросив до слова головного фундатора УКУ Джеймса Темертея, успішного канадійського підприємця, який родом з Донецька. І вручив йому символічний ключ від Центру, як вияв поваги і додав: “Нехай цей ключ відкриває не лише цей будинок, але й серця”.

Джеймс Темертей виступав англійською і з легкістю переходив на рідну українську. Одразу зазначив, що для нього велика честь бути свідком відкриття Центру Митрополита Андрея Шептицького.

“Люди приходять до мене, вітають і дякують. Що може бути більше, ніж знати, що моє ім’я та ім’я моєї дружини, моєї сім’ї назавжди асоціюватиметься з українським святим, людиною і героєм Митрополитом Андрієм Шептицьким, – каже жертводавець. – Це дуже важливий момент для мене та моєї родини сьогодні. Я був тут з моєю дружиною Луїзою кілька місяців тому, і коли підходив до будівлі, то трохи боявся, що ж побачу. До того мав можливості оглядати лише фотографії. Але побачивши, зрозумів, що це краще ніж малюнки”.

Джеймс Темертей також зауважив, що був членом комітетів з відбору архітекторів, які займаються деякими великими будівельними проектами, і розуміє, що досить рідко результат перевищує обіцяне, тому особливо цінно, що архітектор Стефан Беніш якнайкраще зрозумів його задум: мало обіцяти – але робити багато. “Нещодавно я прочитав у інтерв’ю з Беніша, де він говорив про будівлі та університети і сказав, що університети – це не про будівлі, а про духовну сутність. Це справді абсолютно дивовижна будівля з унікальними цікавими фасадами,” – зазначив благодійник.

Наступними жертводавцями, що вийшли на сцену були віце-президент німецького Бундестагу із представниками німецької благодійної організації “Renovabis”, які більше як чверть століття від імені усієї Німеччини звертається до своїх співвітчизників католиків і закликають до допомоги. Сотні проектів існують завдяки підтримці цієї організації.

Першим виступив віце-президент німецького Бундестагу Йоханнсен Зінггаммер, який наголосив, що сучасну Європу не можливо уявити без християнства і сучасної науки: “Колись саме монастирі створювали перші бібліотеки у Європі. І сьогодні, як серце університету, була посвячена бібліотека і це є справді цінний знак того, що в сучасній Європі духовні елементи є в основі. Я вірю, що Центр Андрея Шептицького буде символом, знаком і місцем, яке буде єднати науку і суспільство, Україну та Європу”.

На завершення Зінггаммер жартівливо додав, що “хоч і сучасна бібліотека має багато електронного обладнання, але сподіваюся, що там також будуть і книги”. І передав книгу у подарунок в знак віри і підтримки.

Наступним промовив до гостей свята представник “Renovabis” архиєпископ Кох від імені усіх німецьких католиків.  “Для мене було дуже важливо перебувати на святковій літургії і брати участь у освяченні будинку. Я побачив чудовий будинок, який створює прекрасні можливості для розвитку на перспективу, – зауважує архиєпископ Кох. – Європа означає далекоглядність, тому хто як не християни має будувати майбутнє. Це особливо важливо, тому що чимало людей у Європі забувають про їх християнські корені і знаково, що християни у Німеччині і Україні разом відстоють загальнолюдські цінності”.

І нарешті на сцену вийшов Стефан Беніш – головний архітектор Центру Шептицького і наголосив, що дуже багато людей долучилися до цього проекту і добре пам’ятає, коли його компанію вперше запитали, чи зацікавила б її пропозиція спорудити бібліотеки для УКУ.

“Ми погодились, бо робота для університету, для студентів, для викладачів, приносить для будь-якого архітектора велике задоволення, – розповідає Стефан Беніш. – Втім, можна багато говорити про архітектуру, її філософію, але хороший університет базується на ідеї, концепції викладань, а архітектура може лише допомогти в цій справі. І для того, щоб це зрозуміти, як проектувати такий будинок, необхідно відчути, у чому саме полягає його ідея, філософське бачення і місія університету”.

Архітектурні споруди, – переконаний архітектор, – це ті визначальні артифакти, які залишає по собі людство, вони визначають наш вимір, простір і час. “Багатьох видів мистецтв ми можемо уникнути, але архітектура оточує нас звідусіль і є відображенням наших культурних здібностей та можливостей. І тому, якщо нам вдасться досягнути бодай найменшого успіху у відображенні цієї ідеї, у відтворенні культурних здібностей, простору цього міста, людей і спільноту, я буду безмежно вдячний”, – додав Стефан Беніш.

Серед гостей були також і представники місцевої влади, зокрема міський голова Андрій Садовий висловив подяку студентам, які обрали УКУ і сказав: “Мені приємно, що пройдуть роки і ми будемо милуватися цими пам’ятками архітектури ХХІ століття і розуміти, як важливо робити усе з любов’ю”. А голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка зауважив, що сьогодні перед нами будівля, якою гордиться Львів і уся Україна. “У цій будівлі відчувається сила нашої єдності, – каже Олег Синютка. – Я хотів би, щоб в стінах Центру українці мали можливість отримати ті знання, які сьогодні отримують у європейських вишах”.

Опісля усіх промов та привітань гості попрямували до Центру, де відбулося урочисте відкриття виставки, присвяченої Митрополитові Шептицькому. Далі охочі мали можливість оглянути приміщення на усіх п’ятьох поверхах Центру, побачити бібліотеку, офісні приміщення, виставкові та конференц-зали й усі інші простори, які від сьогодні чекають креативних, ідейних людей, що прагнуть розвиватися та втілювати важливі проекти.

Підготувала Оксана Левантович

Фото: Олександр Ласкін та Даниїл Тюрін

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next