АКТУАЛЬНО

Онлайн-конференція душпастирів Римського центрального регіону з Блаженнішим Святославом

Вівторок, 19 травня 2020, 12:32
16 травня 2020 року священники, які душпастирюють в українських громадах в областях Лаціо, Абруццо, Умбрія, Сицилія, Сардинія провели онлайн-зустріч з Блаженнішим Святославом, Главою і Отцем УГКЦ, і владикою Діонісієм Ляховичем, делегатом Апостольського екзархату зі всіма правами.

Спільну зустріч розпочав вступним словом владика Діонісій. Опісля всі присутні священники мали нагоду поділитися своїми думками про актуальний стан душпастирювання на теренах екзархату в неординарних умовах пандемії короновірусу. Зокрема, було озвучено статистику чисельності парафії, відвідування богослужінь вірними до карантину і низку пасторальних заходів, які були проведені для належного духовного супроводу наших парафіян у непростих умовах. Отці розповіли про свій досвід молитви онлайн, трансляцій богослужінь, проведення біблійних роздумів та спілкування з парафіянами за допомогою закритих груп у соціальних мережах.

Великої уваги заслуговують нові виклики сьогодення, зокрема ті, що пов’язані з економічною кризою через епідемію. Практично ніхто з вірних у регіоні не захворів, проте негативні наслідки карантинних обмежень торкнулися їх в інший спосіб - багато людей втратили місце праці та проживання, чимало зіштовхнулися із значними непередбаченими фінансовими затратами для свого забезпечення, до яких не були готові.

І отці-парохи, і Блаженнійший Святослав наголошували на необхідності формування нових видів служіння, зокрема соціального, для тих осіб, які на чужині часто, окрім Церкви, не мають більше до кого звернутися за допомогою. Частково парафії були в змозі зарадити вірним у скруті завдяки солідарності і взаємодопомозі між членами громад. У багатьох інших випадках це завдання переймали на себе структури Римо-Католицької  Церкви, зокрема Карітас. Інший актуальний виклик у душпастирюванні – це духовно-психологічна допомога особам, що мають труднощі у подоланні страху і тривоги через ризики інфікування та непевну ситуацію, депресивні стани з різними їх проявами.

Відтак Блаженнійший Святослав висловив вдячність усім зібраним священникам за витривалість і за те, що «гідно пережили час ізоляції та залишилися близько до наших вірних». Він закликав усі громади та їх провідників сумлінно дотримуватися всіх санітарних норм, приписаних урядом держави, водночас без страху та жертовно виходячи назустріч духовним потребам нашого люду через спільну молитву на уділення Святих Тайн. На завершення зустрічі Блаженнійший Святослав уділив своє пастирське благословення на подальше служіння для добра нашої Церкви та українського народу.

о. Василь Гушуватий,
регіональний координатор


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next