АКТУАЛЬНО

Організатори «Коляди на Майзлях» розповіли, чим вражатиме фестиваль цього року

Четвер, 03 січня 2019, 15:01
З 8 по 14 січня 2019 року в Івано-Франківську, у церкві Царя Христа монастиря отців василіан, відбудеться Х Міжнародний фестиваль «Коляда на Майзлях». З цієї нагоди у середу, 2 січня, в архиєпархіальному управлінні відбулася прес-конференція.

Зазвичай на «Коляду на Майзлях» приїжджають колективи не тільки з усіх куточків України, а й з-за кордону. Цього року зареєструвалися близько п’ятдесяти колективів-учасників.

За словами Архиєпископа і Митрополита Івано-Франківського Володимира Війтишина, аналогів фестивалю «Коляда на Майзлях» немає в жодному іншому місті України. «Господь благословив це святкування. Це спільна праця усіх – і парафії, і міської влади, і культури», – зауважив Митрополит. На його думку, фестиваль протягом цих десяти років пройшов довгий шлях, щоби урешті цього року отримати статус міжнародного. «Як і в попередні роки, наш храм Царя Христа був та залишається відкритим для всіх охочих, незважаючи на віросповідання. Ми зберемося, щоби спільно прославити великий прихід Господа нашого і Спаса Ісуса Христа», - сказав владика Володимир.

Зі свого боку міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків переконаний, що з кожним роком фестиваль стає все кращим і ним постійно цікавляться велика кількість колективів з інших міст. «Цього року він «вийде» за межі храму Царя Христа. Буде три концерти на Вічевому майдані», – повідомив п. Руслан.

На думку директора Департаменту культури п. Надії Загурської, ніщо так не об’єднує громаду, як плекання культури. «Дуже важливо, що цими днями тисячі наших краян і гостей будуть у храмі. Наша культура – це духовність, якщо її не буде – не буде й нації», - сказала п. Надія.

Окрім того, організатори повідомили, що в рамках фестивалю буде проведений круглий стіл на тему історії та значення коляд в українській культурі. Він відбудеться в неділю, 13 січня, в приміщенні міської ратуші.

Хори, ансамблі, оркестри та вокалісти виконуватимуть традиційні та старовинні колядки і щедрівки. Колективи прибудуть із Прикарпаття та різних куточків України. Також завітають гості з Польщі та Молдови. Виступатимуть колективи і з зони бойових дій - Волновахи та Попасної.

На відкритті фестивалю виступить народна артистка України Ніна Матвієнко. Крім того, в межах фестивалю свою оригінальну програму представить заслужена артистка України Галина Баранкевич. У понеділок, 14 січня, о 12:00 годині відбудеться Архиєрейська Божественна Літургія за участю Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава та Архиєпископа і Митрополита Івано-Франківського  Володимира Війтишина. 

Пригадуємо, що фестиваль «Коляда на Майзлях» започаткували у 2010 році при монастирі Царя Христа отців василіан, що в м. Івано-Франківську. Організатори мають на меті відновлювати та поширювати різдвяні традиції, колядки, щедрівки.

 

Західне бюро «Живого ТБ»
за матеріалами прес-служби Івано-Франківської архиєпархії


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next