АКТУАЛЬНО

Основні категорії християнської екологічної етики у світлі енцикліки Папи Франциска «Laudato Si»

Четвер, 06 лютого 2020, 13:10
5 лютого у Львівському обласному будинку вчителя відбувся семінар для вчителів християнської етики на тему «Основні категорії християнської екологічної етики у світлі енцикліки Папи Франциска «Laudato Si».

Модератором і доповідачем екосемінару виступив проф. д-р Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології. У першій частині було презентовано першу в історії екологічну енцикліку Папи Франциска «Laudato Si: про турботу за наш спільний дім», в якій, згідно з методологією «дивись-аналізуй-дій», подане вчення Церкви щодо сучасних соціально-екологічних викликів, їх основних причин, а також ключових передумов та інструментів їх подолання.

У другій частині доповідач представив основні категорії християнської екологічної етики у світлі вчення «Laudato Si», серед яких поняття екологічного покликання «порати і доглядати» (Бут. 2, 15), інтегральної екології, відповідальності за створіння, екологічного гріха, екологічного навернення та головних екологічних чеснот. Спираючись на вчення Святого Письма, енцикліки «Laudato Si» та Катехизму УГКЦ «Христос – наша Пасха», професор Шеремета констатував, що «для християн – відповідальність за спільний створений Богом дім – є невід’ємною складовою віри та свідченням Христа, що виявляється у християнському ставленні до довкілля».

У третій частині очільник церковної екологічної інституції застановився на основних інструментах плекання відповідальності за створіння та стійкої християнської екологічної культури у служінні Бюро УГКЦ з питань екології, серед яких різноманітні екологічні ініціативи, всеукраїнські екологічні конкурси, чисельні видання на тему екологічної освіти, духовності та бережливого ставлення до Божого створіння – природи тощо.

Захід був організований Комісією у справах освіти та виховання спільно з Бюро УГКЦ з питань екології в рамках програми підвищення кваліфікації вчителів християнської етики.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

 


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next