АКТУАЛЬНО

Отець Андрій Танасійчук: “На місіях потрібно пам'ятати, що ми - Східна Церква, і застосовувати наше законодавство”

Середа, 01 липня 2015, 11:46
Душпастирюючи на місійних теренах, священики повинні пам'ятати, що УГКЦ – це Східна Церква, і тому мають застосовувати наше законодавство. Про це заявив заступник голови Канонічного відділу Патріаршої курії УГКЦ о. Андрій Танасійчук під час курсу місійного служіння для семінаристів у Львівській духовній семінарії.

Отець Андрій Танасійчук відзначив: “Коли священнослужитель знаходиться поза межами території України, де немає єпископа УГКЦ, він автоматично підпорядковується єпископу на місці, здебільшого це представник Римо-Католицької Церкви”.

Він відзначив, що у Католицькій Церкві існує два кодекси: Кодекс канонічного права і Кодекс канонів Східних Церков. “Ці кодекси відрізняються між собою. Ми маємо пам'ятати, що ми є Східною Церквою, і застосовувати наше законодавство. Часто буває, що латинські єпископи вживають свій кодекс щодо наших священиків. У такому разі потрібно сказати, що ви маєте давати нам звільнення, читаючи наш Східний Кодекс”, - підкреслив заступник голови Канонічного відділу Патріаршої курії УГКЦ.

Священик зауважив, що українські церковні громади за кордоном переважно створюються при латинських парафіях. І на парафію часто приходять мішані подружжя, тоді постає питання, як хрестити дитину. “Дуже часто буває, що мати - зі Східної Церкви, а батько - з Латинської. Виникає питання, як хрестити дитину, до якої Церкви приписувати? Ми знаємо з права, що дитина завжди приписується до Церкви батька”, - зазначив о. Андрій. І підкреслив, що не обряд хрещення вирішує, до якої Церкви ти належиш. “Ти належиш до тієї Церкви, до якої належать батьки. Якщо батьки зі східних християн, навіть якщо дитину хрестив латинський священик, вона буде належати до Східної Церкви”, - зазначив заступник голови Канонічного відділу Патріаршої курії УГКЦ.

Священик також закликав майбутніх місіонерів виховувати для себе мирян, які допомагатимуть в організаційній і адміністративній роботі в парафії. Щоб душпастир мав достатньо часу для уділення Святих Таїнств.

Крім того, о. Андрій відзначив, що за кордоном важливо влаштовувати спільні заходи і невеличкі святкування на парафіях, тематичні концерти, оскільки такі події об'єднують громаду.

pmv.ugcc.org.ua

 
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next