АКТУАЛЬНО

Отець Андрій Чировський: «Митрополит Андрей закликав нас бути немічними в Христі, щоб Він міг бути сильним у наc»

Субота, 31 жовтня 2015, 15:41
Є докази, що існували в духовному житті митрополита Андрея й містичні пережиття. Є кілька його описів надзвичайної інтимності владики з Господом, що є моментом його зустрічі з живим Богом. У цих описах він залюбки вживає метафори «Світло», «Цілюща Вода», «Мудрість». Коли поглянемо на тексти кількох молитов, написаних ним, то побачимо, що він, як справжній учитель молитви, благав свою паству щоденно молити Бога про дар Божої мудрості. Чому ж він так часто згадував про мудрість?

Над такою темою запропонував поміркувати о. д-р Андрій Чировський з Інституту східнохристиянських студій імені митрополита Андрея Шептицького (Оттава, Канада) під час першого дня міжнародного симпозіуму, присвяченого 150-річчю від дня народження митрополита Андрея, у стінах НУ «Львівська політехніка» 30 жовтня.

За його словами, не випадковістю є й те, що  мати Шептицького називалася Софією. Він мав із нею неабияку близькість і вона його навчила молитися та підтримувала в покликанні: «Крім усього, вона була його співбесіднецею про Божі справи протягом десятиліть. Гадаю, це певною мірою вплинуло на його зацікавлення премудрістю Божою». Поринувши в цю тематику, митрополит Андрей знайшов відгуки у Святому Письмі про мудрість та її значення в наших літургійних текстах. Адже чуємо кілька разів під час богослужінь виголос «Премудрість».

Андрей Шептицький, як розповів доповідач, сам просив Господа про мудрість і завжди цитував Послання святого Якова: «Якщо комусь із вас бракує мудрості, просіть у Господа і Він дасть вам її». «Владика Андрей це пропагував, у це вірив і це практикував. І він цю мудрість одержав. А ще він страждав. Фізичне страждання доводить людину або до гіркоти, або до мудрості», - пояснив о. Андрій Чировський.

Крім усього, митрополит написав два твори про Божу мудрість у 1911 та в 1932 роках в Посланнях про молитву. «Ці послання стали ніби підготовкою людей до тої епохи, в якій не буде доступу до молитовників і Святого Письма. У них він вчить, як правильно молитися, види молитов (подяки, покаяння, заступництва, прослави Божої)», - додав промовець.

«Сьогодні ми гадаємо, що митрополит закликав нас бути сильними. А він закликав нас бути немічними у Христі, щоби Христос міг бути сильним у нас. Страждання та жертва – ядро мудрості митрополита Андрея. Він сам себе жертвував і закликав терплячих, щоб вони не марнували страждання, а використали їх для вищої мети - спасіння свого народу й людства. Таких учителів молитви нам потрібно сьогодні», - завершив о. Андрій.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next