АКТУАЛЬНО

Отець Андрій Максимович : “В постаті Івана Хрестителя ми бачимо акт свідомої відмови від людських амбіцій”

Понеділок, 20 січня 2020, 16:22
Вчора, у день свята Богоявлення, на запрошення о. Ігоря Шабана, пароха громади УГКЦ, протоієрей Андрій Максимович, адміністратор Патріаршої курії УГКЦ, відвідав парафію у м. Бориспіль та очолив святкову Літургію.

Під час молитви священник виголосив проповідь, в якій запросив вірних переосмислити об’явлення Пресвятої Трійці та значення обряду очищення води, сфокусувавши особливу увагу на постаті Івана Хрестителя, котрий є прикладом авторитетного лідера, що зумів у дусі покори відійти на другорядний план у цій важливій події.

На думку священника, Іван Хреститель є особою з дуже чіткими ознаками авторитетного лідера, з конкретною позицією і впливом на суспільство.

У проповіді отець Андрій зауважив: “До приходу на Йордан Ісус Христос провів тридцять років життя у приватному форматі. Біблія нам майже нічого не говорить про Його життя від народження до 30-річного віку. Ось Він з’являється перед широким загалом й просить Івана охреститися. Після цього Ісус Христос піде в пустелю і стане публічним діячем. Проведе у форматі публічного життя лише три роки, але за той час змінить історію людства”.

І згодом додав: “Іван Хреститель, як ми знаємо, був Предтечею. На той момент, коли Ісус Христос з'явився на Йордані, він був вже дуже відомою особою в околицях. Багато людей приходили на Йордан і хрестилися від Івана, просячи про покаяння гріхів, яке той проповідував”.

За словами проповідника, саме тому Іван Хреститель добровільно приймає роль другорядної постаті а цій події: “Іван вступає в дуже короткий діалог, навіть полеміку, з Ісусом Христом. У тій полеміці він усвідомлює вагу і значення особи Ісуса Христа. Каже: “Я не можу Тебе охрестити, я сам в Тебе повинен хреститися”. Ісус просить його зупинити цю дискусію і каже, що так треба, щоб здійснилося Писання. Тож Іван Хреститель відходить на другий план й дає місце Ісусові Христу та події Богоявлення”.

Священник заохотив усіх присутніх переосмислити особисту роль у цій події. Він звернув увагу, що в нашому житті теж є чимало моментів, коли ми не можемо бути першими особами. Часто нам доводиться виконувати функцію номер два, п'ять, десять або можемо й узагалі не бути лідером.

Тому о. Андрій заохотив, за прикладом Івана Хрестителя, у чесноті покори вміти виступати командним гравцем. На перше місце завжди ставити завдання і мету, а також через сцену Богоявлення побачити в наших ділах Бога.

“У цій події акцент зміщується з особи на вчинки. У постаті Івана Хрестителя ми бачимо зміщення акценту на подію, на акт свідомої відмови від людських амбіцій, який у нього був підтверджений капіталом. Його капітал — авторитет. Хреститель свідомо мінімізує свої певні якості на користь великої справи. Це приклад для всіх нас, щоб у такому форматі розвивати наші чесноти”, — підсумував адміністратор Патріаршої курії УГКЦ у Борисполі.

Наприкінці Літургії о. Андрій привітав о. Ігоря Шабана, працівника Патріаршої курії, голову Комісії з міжконфесійого і міжрелігійного діалогу із 45-літнім ювілеєм, розповівши парафіянам про служіння їхнього пароха в Курії. “Отець Ігор мене трошки ознайомив з діяльністю громади: з її планами, намірами, здобутками. А це побудова недільної школи, фундамент якої вже закладено. Розповів мені передісторію заснування громади. Хочу зазначити, що в мене створилося дуже гарне враження. Я побачив, що громада, хоч і маленька, проте на святі Богоявлення чисельно присутня. Опісля приїхала пані посол Хорватії, яка провела з нами невелику розмову і з однією парафіяльною сім'єю в м. Бориспіль”, - поділився з нами враженнями о. Андрій.

На завершення свята відбулося освячення води.

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next