АКТУАЛЬНО

Отець Андрій Онуферко: «Парафія повинна бути тим середовищем, куди люди можуть прийти і знайти розраду»

Середа, 25 лютого 2015, 16:00
Для впровадження Стратегії розвитку УГКЦ до 2020 року з ініціативи Синоду Єпископів УГКЦ, які прагнули оживити парафіяльне життя в нашій Церкві, була створена робоча група.

Члени цієї групи щороку розробляють матеріал стосовно різних ділянок цієї стратегії. Спершу ми створили «Instrumentum Laboris» (інструмент праці) для душпастирів, вважаючи, що успіх програми залежатиме від того, чи наше духовенство зрозуміє своє служіння з погляду тих шести складових (Боже Слово і катехизація, Літургія і молитва, служіння ближньому, провід і управління дарами, сопричастя і місійний дух).

Розповів в інтерв’ю для Департаменту інформації УГКЦ о. Андрій Онуферко, виконавчий секретар робочої групи з впровадження Стратегії розвитку УГКЦ до 2020 року.

Розповідаючи про працю робочої групи, священик сказав, що у 2013 році її представникам вдалося видати Посібник з пасторального планування: «Щороку парафія має займатися певною діяльністю. Цю діяльність потрібно спланувати відповідно до посланництва, потреб і можливостей». Він додав те, що парох повинен щороку збирати своїх парафіян і спільно з ними говорити, що вже відбувається в парафії. А тоді запитати самих вірних, що вони б хотіли зробити і які є для цього можливості.

Крім цього, минулого року єпископи зосередилися на темі євангелізації і вирішили впровадити Декаду місійності: «Суть її полягає в тому, щоб кожна парафія і кожен християнин замислився над місійною діяльністю нашої Церкви і над своїм особистим покликанням бути місіонером. Така практика відтепер повторюватиметься з року в рік». Додамо, що Декада місійності проводиться в період від Вознесіння до Зіслання Святого Духа (10 днів). Протягом цього періоду також роздумують, моляться і навіть практикують місійні вчинки.

Отець Андрій повідомив, що цього року буде видано практичний порадник для парафіян на тему управління дарами, а також інструкції для священиків на ту саму тему. «Усе наше життя є Божим даром. Тому наш обов’язок – хоча б частину з тих благ, які ми одержали (час, талант, матеріальні блага), віддати на розбудову Божого Царства», - пояснив він.

«Парафія повинна бути середовищем, де люди, які мають різні болі, можуть прийти, щоб знайти полегшення і розраду. Можна не говорити багато про Христа, бо Він буде присутній у тій спільноті, яка виявляє співчуття і милосердя. Людину достатньо буде обняти - вона відчує Господню присутність. Це також важливий аспект парафіяльного життя», - завершив о. Андрій.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next