АКТУАЛЬНО

Отець Любомир Яворський: "Наша місія на Сході України тільки починається"

Субота, 27 червня 2015, 14:45
Наша місія на Сході України тільки починається - і для священиків, і для Церкви. Про це заявив о. Любомир Яворський, заступник голови Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України, під час курсу місійності у Львівській духовній семінарії.

"Ми почали активно підтримувати наших військовослужбовців з часів анексії Криму. На сьогодні ми провели в зоні АТО більше ніж 125 ротацій священиків, які їхали на місяць. Водночас наша місія на Сході тільки починається - і для священиків, і для Церкви. Капелани в АТО - це як десант: заходять, знайомляться, будують Церкву, і тепер треба скеровувати туди священиків на пасторально-місійне служіння", - зазначив отець Любомир.

Він зауважив, що капеланське служіння в зоні АТО відбувається не тільки для військовослужбовців, а й для всіх людей, які мешкають на цій території.

"У неділю посвячували на Луганщині каплицю. Це вже була третя каплиця, організована одним священиком, яку збудували військові. Наші військовослужбовці дбають, щоб там були храми, щоб люди могли приходити і молитися. Отже, священик-капелан вже душпастирює і для місцевих людей. Вони також допомагають: жіночки приходять прибирати і облаштовувати каплицю. Зароджується парафіяльне життя", - відзначив головний військовий капелан УГКЦ.

Отець Любомир розповів, що офіційно капеланства в Україні поки не існує, але Міноборони затвердило положення про капеланство. Священик підкреслив, що держава мусить опікуватися капеланами, зокрема потрібно організовувати фахові курси підготовки. "Капеланське служіння - це масштаб держави. Мусить бути вишкіл, щоб священик знав, як діяти. Якщо йде обстріл і когось поранили, священик повинен знати, як допомогти людині, як надати першу медичну, психологічну допомогу. Священик на полі битви багатогранний", - сказав заступник голови Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України.
Отець Любомир також відзначив, що капеланське служіння відбувається не тільки в зоні АТО, а й у місцях постійної дислокації військовослужбовців, місцях їхнього вишколу, у шпиталях.

"Є така приказка: на війні атеїстів не буває. Військовослужбовці розуміють, що кожного дня їм Господь дарує нове життя. Вони не нарікають, вони дякують Богу. Мене найчастіше запитують, коли я повертаюся з зони АТО, чи там хлопці не зневірилися. Вони не зневірилися. Головне, щоб тут, у тилу, люди не зневірилися", - наголосив о. Любомир Яворський.

Він додав, що перші капелани в зоні АТО - це були священики, які пройшли Майдан.

Говорячи про те, як можна стати військовим капеланом, о. Любомир зазначив, що перша вимога - три роки пасторального служіння на парафії.

pmv.ugcc.org.ua

 
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next