АКТУАЛЬНО

Отець Стефан Батрух з Любліна: «Пам'ять про минуле повинна нас об’єднувати, а не розділяти»

Середа, 18 жовтня 2017, 18:16
Хочемо шукати і так дивитися на минуле, щоб пам'ять про минуле об’єднувала нас, а не розділяла, навіть якщо це важко і потребує терпеливості, аби воно не віддаляло поляків і українців один від одного, а навпаки, допомагало їм перемагати біль і знаходити силу до взаємного примирення.

Таку думку висловив греко-католицький священик д-р Стефан Батрух, голова Фундації духовної культури пограниччя в інтерв’ю радіо Ватикану щодо заходів, присвяченних 30-й річниці першої зустрічі представників Єпископату Польщі та Синоду Єпископів УГКЦ, під час якої була проголошена Декларація про польсько-українське примирення, та цьогорічного вручення відзнаки «Капітула польсько-українського примирення».

Голова Фундації відзначив, що очолювана ним структура в основному займається питаннями польсько-українських взаємин. І найбільшу увагу приділяють примиренню між поляками та українцями.

«Уже багато років, – розповів о. Стефан, – наша Фундація організовує на польсько-українському кордоні зустрічі, що називаються Дні добросусідства. Коли ми вперше організовували такий захід, то з різних боків лунало, що це небезпечно та ризиковано і може призвести до взаємної конфронтації. Ми влаштовуємо такі заходи вже тривалий час, проте ще жодного разу не дійшло до якихось неприємних подій між поляками та українцями. Навпаки, всі відзначають, що це мирні заходи, дуже спокійні».

За його словами, такі заходи показують, що і поляки, і українці мають велике бажання співпрацювати, хочуть дружити між собою і будувати краще майбутнє. «Тільки, на мою думку, бракує лідерів, які б заохочували до цього людей», – сказав священик.

Сам о. Стефан Батрух є українського походження, але живе в Польщі і знає, як це бути несприйнятим через національну ідентичність… «У своєму житті я відчував неприязне ставлення до мене як до українця. У якийсь момент, ставши дорослим, зрозумів, що не можу жити з такою травмою і носити в серці образу до тих людей, які завдавали мені терпіння через мою національну ідентичність. Я зрозумів, що потрібно це перемогти в собі і шукати спосіб до співпраці. Значною мірою мені це вдалося. І я дуже задоволений, що зміг це зробити і можу ангажуватися в позитивний спосіб у взаємних польсько-українських відносинах», – розповів священик.

«На моє переконання, не можна будувати ідентичності, ні національної, ні християнської, на негативному ставленні до іншого. Не можуть католики будувати свою церковну ідентичність на негативному образі православної чи протестантської церкви. Ми повинні вчитися шукати, що нас об’єднує, що в нас є позитивного, а не ображати один одного. І так само в національній площині. Вважаю, неправильно будувати свою національну ідентичність на знеціненні вартості іншого народу, применшувати його культурну, мовну цінність. Навпаки, ми повинні бути свідомі своєї національної ідентичності, але вона має бути відкритою до інших», – переконує голова Фундації.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next