АКТУАЛЬНО

Отець Йосафат Бойко: «Священик відіграє головну роль у плеканні духу молитви серед своїх вірних»

Середа, 26 серпня 2015, 12:52
Священик відповідальний за те, щоб люди брали активну участь у цій центральній відправі, головно, щоб цінували приймання Святих Таїнств Тіла і Крові Господніх, тобто старалися побороти стереотип причащатися раз на рік. Про це йдеться у доповіді на Патріаршому Соборі в Івано-Франківську о. Йосафата Бойка «Молитовне життя в парафії та парафіяльних спільнотах».

Говорячи про залучення людей до молитви, доповідач передусім звертає увагу на активну участь вірних у недільній Євхаристії. У цьому контексті о. Йосафат говорить про літургійний спів, а зокрема - про роль хору, і на богослужбові тексти – молитовники, як для звичайних Літургій, так і для Богослужінь для дітей. Ці два елементи, на його думку, відіграють важливу роль у наближенні вірних до храму. «Чи то співець, чи дяк, чи хор - усі мають завдання допомогти людям молитися, співати. Провідник співу повинен всіляко допомогти вірним молитися. Для цього в нашій парафії ми підготували і видали спеціальні молитовники з різними відправами та піснями. Дяк оголошує сторінки змінних частин Святої Літургії чи пісень, а всі присутні мають перед собою молитовники і, відповідно, розгортають, стежать за текстом і співають. Таким чином беруть активну участь у молитві», – зазначає доповідач. Трансляція пленарного засідання Патріаршого Собору. День другий.

Священик також відзначив як важливий елемент приватні молитовні практики у певній спільноті, чи то парафіяльній, чи іншій. «Кожна парафіяльна спільнота, – вважає о. Йосафат, – повинна мати у своїй програмі чи діяльності молитву,  і то не просто як один з елементів, а як незамінний засіб для освячення її членів. Такого роду спільноти і товариства, які формують дітей, молодь та інших членів Церкви і здійснюють свою діяльність при парафії, не можуть нехтувати молитвою».

Не менш важливі, на думку священнослужителя, є молитовні практики в християнських таборах, як для дітей, так і для дорослих. «Молитва, – вважає доповідач, – у відпочинковий час має особливий виховний характер чи можливість вироблення доброї звички – чесноти молитви. У час відпочинку особа не втомлена, не перевантажена, а відкрита до чогось нового і пізнавального, тому добрим способом запропонована молитва може стати початком молитовного шляху в її житті».

Отець Йосафат дав кілька конкретних порад іншим священикам, як можна оживити молитовне життя парафіяльної спільноти.

Зокрема, на думку доповідача, хор повинен допомагати вірним молитися; священики мають подбати про наявність молитовників у храмах; кожна парафіяльна спільнота повинна мати свого духівника та проводити різного роду відпочинкові заходи для парафіян (табори, прощі, паломництва) і в той час навчати молитися та практикувати саму молитву.

Департамент інформації УГКЦ

 
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next