АКТУАЛЬНО

Oтця Климентія Стасіва (ЧСВВ) відзначили Всеукраїнською літературною премією

Понеділок, 30 грудня 2019, 12:02
Всеукраїнську літературну премію імені Зореслава (псевдонім о. Севастіяна Сабола, ЧСВВ, капелана Карпатської Січі, науковця, письменника і поета) було вручено у четвер, 26 грудня, священнослужителю Української Греко-Католицької Церкви (Чин святого Василія Великого) о. Климентію Стасіву.

У його книзі «Чернеча офіра Христові й Вітчизні», виданій з нагоди 400-ліття реформи Василіанського чину, ідеться про вірних братів о. Севастіяна, які, як і він, десятиліттями вели боротьбу за збереження духовності свого народу і не зневірилися на довгій дорозі нелюдських випробувань, що розтяглися на весь період підпілля Української Греко-Католицької Церкви, ставши живою історією святості для своєї Церкви і народу.

Співзасновниками премії є Закарпатська обласна організація Національної спілки письменників України та меценат, науковець, громадський діяч і письменник Станіслав Аржевітін. Знаково, що нагородження пройшло і в період відзначення 110-ї річниці з дня народження о. Севастіяна Сабола, 80-ліття створення Карпатської Січі та в десяту річницю заснування премії, і в приміщенні колишньої каплиці, а тепер Краєзнавчого музею міста Ужгорода, де свого часу душпастирював священник.

Отець Климентій Стасів, який є також автором художньо-документальних книжок: «Вартовий Господнього світильника» та «Місія високого слова. Василіянське книговидання: минуле, сучасне, майбутнє», володарем кількох літературних нагород та членом Львівського відділення Національної спілки письменників України, назвав чергову нагороду непересічною подією в його житті, яка скеровує до ще більшої праці і водночас переповнює святочним почуттям радості та піднесення. А коментуючи отримання нагороди, виокремив: «У мене створюється таке враження, що ця премія є чимось надприродним, наче від рідної і дуже мені близької особистості, яка була і залишається ідеалом служіння слову не тільки на літературній ниві, але й у царині служіння Богові й людям. Це ім’я стало взірцем, натхненням і нагородою для багатьох сучасних і майбутніх колег Зореслава по перу. Маємо світоча, на якого можемо рівнятися у місії служіння Богові та Україні в духовній, національній і літературній царинах. Безприкладне служіння Зореслава Богові й Вітчизні, натхненна праця над словом – це особистий виклик для мене як для василіанина від василіанина».

Священнослужитель також подякував усім причетним до відродження і популяризації імен непересічних особистостей, які впродовж століть обстоювали Україну і Церкву.

Повідомила Галина Мельник


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next