АКТУАЛЬНО

Отці василіани урочисто відновили новіціат у провінції Святого Миколая

Середа, 03 березня 2021, 13:23
28 лютого 2021 року у провінції Святого Миколая в Україні урочисто та офіційно відновлено новіціат, осідком якого став Боронявський монастир отців василіан, а новопризначеним вчителем новиків – о. Кипріян Зейкан, ЧСВВ.

Дата відновлення новіціату – це  день, коли сто років тому василіани урядово відкрили реформований новіціат у Мукачівському монастирі, розпочавши тут реформу монашого життя в Закарпатській провінції.

З цієї нагоди у Боронявському монастирі зібралася василіанська родина двох провінцій в Україні, аби спільно відслужити урочисту Божественну Літургію, яку очолив протоігумен провінції Святого Миколая о. Франциск Онисько, ЧСВВ.

Участь в Літургії взяли брати-студенти Василіанської семінарії, які провадили літургійний спів, брати-новики Крехівського новіціату, які прислуговували при богослужінні, сестри Чину святого Василія Великого із Закарпатських монастирів і численне духовенство.

У проповіді протоігумен о. Франциск сказав: «Новіціат – це початкова школа монашого життя, розташована в монастирі, куди молоді люди вступають, аби розпочати шлях цілковитої посвяти Господеві. Сьогодні цей новіціат урочисто і офіційно відкривається саме тут, у Боронявському монастирі. Він відкривається цією Літургійною молитвою в рамках нашого Василіанського ювілею монашої реформи, яку сто років тому розпочали наші попередники. І саме цього дня, 28 лютого, сто років тому, у 1921 році, наші отці відкрили в Закарпатській провінції реформований новіціат».

Свою проповідь протоігумен традиційно завершив молитвою до Небесного Отця, у якій, серед іншого, просив: «Приклич і в наш час таких синів, які були б вірними Тобі на все життя, віддаючи себе Тобі в цілопальну посвяту».

Опісля провінційний секретар о. Лука Буняк, ЧСВВ, зачитав історичну довідку про заснування новіціату в Закарпатській провінцій у рамках Реформи Василіанського чину в 1921 р.

Відтак своє слово з нагоди відкриття новіціату промовив протоігумен о. Йоан Школик, ЧСВВ, а настоятель Погінського монастиря о. Роман та о. Никодим подарували вчителю новиків та настоятелю Боронявського монастиря копію Погінської чудотворної ікони Божої Матері, довкола якої щороку зголошувалися кандидати до Василіанського чину.

На завершення слово подяки мав протоігумен о. Франциск Онисько, ЧСВВ, наголосивши на тому, що вшановуючи столітній ювілей монашої реформи і розуміючи постійну потребу та важливість оновлення чернечого духу, «ми теж йдемо слідами наших попередників і перше, що ми робимо в цьому Ювілейному році – це відновлюємо Новіціат в нашій Провінції».

«Творити місце, де перебуває Ісус… творити місце, де Він мешкає. Творити місце, куди він запрошує тих, кого кличе за собою, –  це одне з найважливіших наших завдань і одна з найважливіших наших місій»,  – підкреслив протоігумен.

Від усіх присутніх на цій події о. Франциск висловив особливу подяку і молитовну підтримку місцевим отцям і братам, які творять спільноту новіціатського проводу і висловив побажання, щоб Небесний Отець з чутливим серцем завжди дивився на це місце і щоб Його батьківська любов поширювалася звідси у серця численних його синів, яких він обдаровує своїм покликанням до богопосвяченого синівства.

Департамент інформації УГКЦ за матеріалами https://osbm.in.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next