АКТУАЛЬНО

Отці василіани оприлюднили нові історичні дослідження Гошівського монастиря

Середа, 05 серпня 2020, 13:58
Відомо, що перша офіційна писемна згадка про Гошівський монастир датується 1509 роком. Далі – захоплива історія про розвиток обителі та чудотворну ікону Богородиці. За століття існування місцерозташування монастиря декілька разів змінювалося. А починалося все з урочища Чорний ділок. Саме тут археологи знайшли й відтворили вигляд монастиря у ХVІ–ХVІІ ст.

Унаслідок проведення пам’ятко-охоронних робіт на території урочища вдалося описати ці археологічні знахідки.

З’ясовано, що в Чорному ділку перебував монастирський осідок на майданчику, утвореному двома великими ярами зі сторони лівого берега притоки річки Лужанки. Крім того, виявлена і господарська складова на цьому місці. Сам монастирський комплекс був обмежений дерев’яними стінами з чотирьох боків.

Цікаво, що перший дерев’яний храм у південно-східній частині комплексу мав ротондальний тип, до якого з північного сходу примикала трапецієвидна апсида. Знаково, що тепер, після скількох століть історії, на Ясній горі також видніє храм-ротонда. Щобільше, внаслідок знайденого кам’яного фундаменту всередині храму доходимо до цікавого висновку: ймовірно, спочатку там була побудована церква Спаса, а після пожежі – храм Успіння Пресвятої Богородиці.

Отож, перед нами знайдений монастирський комплекс ХVІ–ХVІІ ст., який містив оборонний вал із в’їзною брамою і кутовими вежами.

Місце старого монастиря в урочищі Чорний ділок – важлива частина історії Гошівської святині. Гошівські ченці мають надію, що в майбутньому тут розташується меморіально-музейний комплекс, а це місце стане ще одним цікавим пунктом на паломницькій і туристичній мапах Західної України.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://osbm-hoshiv.in.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next